Šiandien net ir kalbininkai jau nebekovoja su naujadaru „gūglinti“, kuris reiškia „ieškoti kokios nors informacijos interneto platybėse“. Sunku net patikėti, kad tarptautinė korporacija Google, kuri specializuojasi teikti interneto paslaugas ir gamina su jomis susijusius produktus, oficialiai atsirado prieš mažiau nei du dešimtmečius. „Google“ 1998 m. rugsėjo 4 d. įkūrė du Stanfordo universiteto studentai Larry Page ir Sergey Brin. Šiuo metu jiems abiems priklauso tik keturiolika nuošimčių bendrovės akcijų.

Kai jie pasiūlė savo paieškų internete sistemą, atrodė, kad jai bus sunku konkuruoti su tomis, kurios jau egzistavo. Tačiau naujoji sistema buvo nepalyginamai patogesnė ir veiksmingesnė. Kodėl ji pavadinta būtent taip? Pavadinimas siejamas su žodžiu gugolas, kuriuo vadinamas skaičius, sudarytas iš vieneto ir šimto nulių. Taigi pavadinimas atskleidžia kūrėjų ambiciją pasiūlyti ypatingai galingą produktą.

Ieškoti informacijos „Google“ sistemoje yra paprasta ir užtrunka tik milisekundes. Tačiau tam prireikia milžiniško kiekio energijos – gerokai daugiau, nei prireikė į Mėnulį nusiųsti žmogų. „Google“ turbūt yra vienintelė kompanija, kuri turi aiškų tikslą SUMAŽINTI laiką, kurį žmonės praleidžia jų tinklapyje.

Šiandien „Google“ yra viena didžiausių pasaulio duomenų saugojimo kompanijų – jos saugyklose laikomos žmonių nuotraukos, darbo dokumentai, elektroniniai laiškai ir visa kita. Tačiau pačioje įmonės gyvavimo pradžioje saugykla buvo žinoma kaip „Backrub“. Tai tebuvo krūva kietųjų diskų, laikomų konteineryje, pastatytame iš Lego kaladėlių.

Kas dar? Jei nori sužinoti daugiau – pasigūglink.

One Comment