1972 metais Olimpiada vyko nuostabiame Vokietijos mieste – Miunchene. Vokietijai tai buvo labai svarbus istorinis įvykis, galimybė būti kartu su likusiu pasauliu, vis dar jaučiant Antrojo pasaulinio karo aidą. Taip pat tai buvo puiki proga parodyti, kaip sėkmingai Vokietija sugebėjo atsigauti po pralaimėto karo.

Deja, ryškiausiai ši Olimpiada įsiminė ne dėl Miuncheno grožio, vokiečių parodyto svetingumo, net ne dėl sportinių pasiekimų, bet dėl jos metu įvykusios skaudžios tragedijos.

Rugsėjo 5 dieną, pasaulį sukrėtė Miuncheno olimpinių žaidynių dalyvių įkaitų drama. Palestiniečių grupuotė „Juodasis rugsėjis“ per dvi dienas trukusią teroristinę akciją nužudė 11 Izraelio rinktinės narių ir vieną vokiečių policijos pareigūną. Žuvo ir penki iš aštuonių palestiniečių.

Vokietijos neonacių padedami teroristai įsidarbino olimpiniame kaimelyje ir nesukeldami jokių įtarimų ten darbavosi net keletą savaičių iki išpuolio.  Lemtingą rugsėjo penktosios rytą teroristai perlipo olimpinį kaimelį juosiančią tvorą ir įsigavo į viešbutį, kuriame gyveno dalis Izraelio rinktinės narių. Įsiveržę į vieną iš kambarių, jie susigrūmė su imtynių treneriu, kuris sužalojo du užpuolikus. Deja, vyriškis buvo nušautas, toks pats likimas ištiko ir sunkumų kilnotoją. Palestiniečiams pavyko sučiupti devynis asmenis. Kitiems užpuolikams pavyko pabėgti. Vienas iš jų žiauraus likimo išvengė, nes iššoko per langą.

Kitų valstybių atstovams teroristai leido apleisti viešbutį, netrukus apie situaciją buvo informuota policija. Išpuolio organizatoriai ir vykdytojai reikalavo, kad iš Izraelio kalėjimo būtų paleisti 234 įkalintieji, taip pat ir Vokietijoje laikomi du vokiečių radikalai. Derybininkai teroristams siūlė pinigų, tačiau jie jų atsisakė. Izraelio atstovai apie derybas nenorėjo nė girdėti. Todėl buvo rengiamasi puolimui.

Į olimpinį kaimelį buvo pasiųstas specialus policijos padalinys, tačiau pareigūnai neturėjo konkretaus plano ir laukė tolimesnių nurodymų. Tuo metu įvykius stebėjo televizijos darbuotojai ir tiesiogiai transliavo. Teroristai pasinaudojo tiesiogine transliacija ir sužinoję, kad juos rengiamasi pulti nuo stogo, pagrasino, kad nužudys du įkaitus. Vėliau policijos derybininkams buvo leista pabendrauti su Izraelio sportininkais. Jie pastebėjo, kad keletas jų buvo sužeisti. Iš karto po to teroristai pareikalavo transporto į Kairą. Šis reikalavimas buvo patenkintas ir teroristai su įkaitais buvo gabenami į netoli Miuncheno esančią NATO bazę, iš kur du sraigtaspartniai turėjo juos nuskraidinti į Kairą.

Teroristai paėmė įkaitias vokiečių pilotus, kilo susišaudymas. Susišaudymo metu žuvo du teroristai bei vienas iš policininkų. Į oro uostą turėjo atvykti didesnės policijos pajėgos, tačiau dėl susidariusių spūsčių jie gerokai susivėlino. Teroristai, pajutę, kad teroro aktas žlugo, pradėjo šaudyti į sraigtasparnyje buvusius surištus belaisvius, o vėliau į jį įmetė granatą. Žuvo visi devyni Izraelio sportininkai. Netrukus policininkų kulkos mirtinai sužalojo ir pačius teroristus. Išgyventi pavyko tik trims palestiniečiams.

Po tragiškų įvykių daug kritikos teko olimpiados organizatoriams. Prieš žaidynes buvo sudaryti 26 įvairių teroristinių išpuolių scenarijai. 21-asis – palestiniečių ataka prieš Izraelio sportininkus, kaip ir kiti, buvo vertinama skeptiškai. Vokiečiai taip pat nenorėjo ir didelių apsaugos pajėgų. Jie tikėjosi, kad žaidynės bus taikios ir draugiškos. Tik šiais metais paaiškėjo dar viena detalė. Libane dirbęs palestiniečių informatorius pranešė vokiečiams, kad tokia teroristinė ataka yra ruošiama. Nors Vokietijos užsienio reikalų ministerija ir slaptosios tarnybos žinojo apie iškilusią grėsmę, veiksmų nebuvo imtasi.

Izraelio premjerė Golda Meir pavedė grupei Mossado agentų surasti ir atkeršyti visiems Miuncheno teroristinio akto dalyviams, kur jie bebūtų ir kiek tai besitęstų. Paskutinis teroristas buvo nukautas, prabėgus dvidešimčiai metų po Miuncheno olimpiados. Apie tai pasakoja  2005 metais kino teatruose pasirodęs žymaus režisieriaus Steveno Spielbergo filmas „Miunchenas“. Ši kino juosta buvo nominuota penkiems oskarams. Filmas sulaukė ir neigiamų atsiliepimų. Režisierius buvo sukritikuotas dėl tam tikrų neatitikimų tikriems įvykiams.

Comments are closed.