1991 metų spalio  7 dieną Lietuva įstojo į UNESCO.  Kokia tai organizacija ir kodėl ji įkurta?

Po Antrojo pasaulinio karo išliko tautų susipriešinimas ir ne tik fizinių, bet ir psichologinių žaizdų. Kita vertus, technikos išradimai pasaulį darė vis globalesnį, geografiniai atstumai nebebuvo iššūkis valstybių tarpusavio bendravimui, taip pat daugėjo masinės komunikacijos priemonių, kuriose buvo vis daugiau informacijos apie kitus kraštus. 1945 m. lapkritį neseniai susikūrusios Jungtinės Tautos įkūrė taip pat ir Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją – UNESCO.

Šiai organizacijai priklauso 195 valstybės, taip pat yra ir asocijuotų narių. Jos būstinė įsikūrusi Paryžiuje, tai pat organizacija turi 60 biurų įvairiose pasaulio valstybėse. UNESCO rūpinasi raštingumo didinimu, kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimu, glaudesniu tarptautiniu kultūriniu bendradarbiavimu ir t.t.

UNESCO savo veiklą pradėjo nuo  per karą sugriautų mokyklų atstatymo, vėliau daugiau dėmesio pradėjo skirti žmogaus teisių švietimo sistemoje gynimui, įvairių stereotipų tirpdymui. Šiuo metu didžiausią dėmesį skiria besivystančių Afrikos valstybių švietimo sistemoms stiprinti.

UNESCO yra teorinę, metodinę, bet ne finansinę paramą teikianti organizacija. Todėl jos biudžetas santykinai nedidelis. Tiesa, pastaraisiais metais neretai kalbama apie deficitinį UNESCO biudžetą – po to, kai kelios organizacijos narės, protestuodamos prieš tai, kad į UNESCO buvo priimta Palestinos autonomija, atsisako mokėti metinius įnašus.

Oficialiomis UNESCO kalbomis šiuo metu yra: anglų, arabų, ispanų, kinų, rusų ir prancūzų kalbos.  Šiuo metu nuolatine Lietuvos atstovė prie UNESCO yra ambasadorė dr. Irena Vaišvilaitė. Ji pakeitė į Seimą pasukusį Arūną Gelūną, kuris Lietuvai atstovavo nuo 2014 m.

Comments are closed.