1851 m. spalio 10 dieną (kai kuriuose šaltiniuose pateikiamos ir kitos datos, kurios skiriasi keletu dienų) Paul Julius Reuter Londone įsteigė naujienų agentūrą, kuri ir šiandien yra viena didžiausių ir įtakingiausių pasaulyje. Paul Reuter dirbo knygų leidykloje, taip pat jis skelbė radikalius pamfletus, bandė panaudoti balandžius, operatyviai perduodant naujienas dideliu atstumu.

Dar prieš grįždamas į Angliją jis buvo įsteigęs Reuterio telegramų agentūrą. Kai jis pervažiavo į Londoną, pradėjo skelbti ekonomines naujienas, kurios vis populiarėjo visoje Britanijoje, atsirado pirmieji prenumeratoriai. Naujienos buvo vertinamos už tai, kad jose stengtasi išlaikyti nešališkumą, aiškiai atskirti faktus nuo interpretacijų.  Ilgainiui Reuters pradėjo skelbti ne tik ekonomines naujienas ir pagarsėjo tuo, kad operatyviausiai paskelbia apie svarbius tarptautinius įvykius. Pavyzdžiui, Reuters agentūra pirmoji Europoje paskelbė apie pasikėsinimą į Abrahamą Lincolną. Vystantis telegrafui, Reuters vis labiau plėtė informacinių šaltinių geografiją.

1923 m. Reuterio agentūra savo naujienas tarptautiniu mastu pradėjo skleisti per radiją Per didžiuosius XX amžiaus karus Reuters agentūra patyrė stiprų Britanijos valdžios spaudimą skelbti tik „naudingas“ naujienas. Agentūra atsispyrė šiam spaudimui, tapdama privačia įmone. Idant parodytų savo savarankiškumą, agentūra paskelbė viešus naujienų atrankos principus.

Šiuo metu Reuters naujienų agentūra yra įdarbinusi 2500 žurnalistų ir 600 fotografų, kurie dirba 200 valstybių.

Nuotraukoje – Reuters agentūros pastatas Londone

 

 

Comments are closed.