1963 m. lapkričio 22 dieną įvyko pati garsiausia XX amžiaus politinė žmogžudystė. Teksase buvo nušautas populiarus JAV prezidentas John F. Kennedy. Vargu, ar dar atrastume kitą žmogžudystę, kuri tiek apaugusi įvairiomis sąmokslo teorijomis. Jų neištirpdė ir šiemet paskelbti tūkstančiai dokumentų, kurie iki šiol buvo įslaptinti.

Primename, kad 1963 m. jauniausias visų laikų JAV prezidentas siekė perrinkimo ir per rinkimų kampaniją važinėjo po JAV. Ypatingas dėmesys buvo skirtas Teksaso valstijai, kuri vadinta kertine, siekiant pergalės. Dalaso mieste buvo surengtas įspūdingas reginys, o prezidentas Kennedy su žmona važiavo atvirame automobilyje ir mosavo susirinkusiems.

Maždaug po pusvalandžio nuo ceremonijos pradžios kolona su prezidentu ir gausia palyda kirto Hiustono ir Guobų gatvę. Buvo lygiai 12:30, kai nuaidėjo šūviai. Pradžioje net manyta, kad tai fejerverko garsai. Panika kilo tik tada, kai prezidentas sukniubo. Oficialus tyrimas teigia, kad viena kulka pataikė prezidentui į nugarą, kita – į pakaušį. Automobilis nuskuodė į ligoninę. Teigiama, kad ją Kennedy pasiekė dar gyvas. Visgi 13 val. Konstatuota prezidento mirtis.

Po šūvio prabėgus daugiau nei valandai, buvo paskelbta, kad sulaikytas iš žudikas – H. L. Oswaldas, kuris šaudė pro šešto aukšto langą. Oswaldas, kaip pasirodė, yra buvęs jūrų pėstininkas. Jis buvo sulaikytas kino teatre, kuriame slapstėsi. Beje, Oswaldas kategoriškai neigė savo kaltę. Tiesos paieškas gerokai apsunkino tai, kad Dalaso naktinio klubo savininkas, neva labai užsirūstinęs dėl Kennedy žūties, nušovė iš policijos pastato išvestą Oswaldą.

Buvo sudaryta specialioji Voreno komisija, kuri labai įdėmiai tyrė žmogžudystę. Galiausiai ji pateikė 888 puslapių ataskaitą. Išvada: Oswaldas buvo vienišius psichopatas, kaip ir naktinio klubo savininkas. Tačiau buvo labai daug žmonių kuriuos tokios išvados neįtikino. Iki šiol pasirodo faktų apie tai, kad Oswaldas buvo tik dėmesio nukreipimas, o iš tiesų tikrieji žudikai taip ir nebuvo nubausti. Labai daug įtarimų sukėlė ir pirmosios kulkos trajektorija – ji pataikė į nugarą, bet galiausiai išlėkė pro kaklą, Buvo kalbama apie SSSR „ranką“, apie F. Castro atsaką, nes Kennedy buvo davęs įsakymą nužudyti Kubos lyderį, apie masonų organizacijų veiklą, pagaliau, apie pačios JAV administracijos norą „sustabdyti“ nepriklausomą prezidentą.

Apie JFK (taip dažnai vadinamas prezidentas Kennedy) žmogžudystę yra sukurti bent keli meniniai filmai, parašyta daug knygų. Beje, JFK buvo vienintelis prezidentas katalikas JAV istorijoje.

Comments are closed.