Liną Banytę-Surplienę kalbina žurnalistė Ginta Gaivenytė

Lina Banytė-Surplienė

Tris vaikus auginanti Lina Banytė-Surplienė gerai prisimena, kaip pirmą kartą pastebėjo, jog sūnus nevertina pinigų. Po septynmečio Fausto gimtadienio praėjus pusmečiui mama rado spintoje tebegulinčius net neišpakuotus „Lego“ rinkinius: „Supratau, kad reikia su tuo kažką daryti, nes kitaip jis ir užaugs, nesuprasdamas, kiek pastangų reikia uždirbti pinigus ir kad reikia vertinti tai, ką turi“.

Pasak Linos, anksčiau žmonės geriau suprato pinigų vertę, nes jų vaikystėje pinigų nebuvo per daug. Tuo tarpu šiuolaikiniams vaikams tėvai dažnai priperka daiktų net greičiau negu jie to užsinori.  „Jie auga galvodami, kad visko visada užteks. Ir tai nėra blogai. Bet klausimas, kaip jiems perduoti supratimą, kad turi įdėti pastangų, kad kažką turėtum“, – vaikų ugdymo ir asmeninių finansų ekspertė mano, kad šiuolaikinius vaikus būtina tikslingai mokyti, kaip elgtis su pinigais.

„Facebook“ grupę „Apie vaikus ir pinigus“ administruojanti L. Banytė-Surplienė pabrėžia, kad mokant finansinio raštingumo visiškai nesvarbu, kokia yra finansinė šeimos situacija: „Vienose šeimose apribojimai bus natūralūs, kitose – dirbtiniai. Tačiau apribojimus būtina kurti“. Tik taip vaikas galės mokytis ne viską gauti čia ir dabar, o sąmoningai atidėti savo pasitenkinimą. Pasak pašnekovės, net mokslininkų tyrimai rodo, kad laimė ateina tik po to, kai įdedame pastangų.

Comments are closed.