Juoda lenta, juodi suolai, tik kreida balta. Tokie Mišos Jakobo prisiminimai apie pirmuosius metus mokykloje. Tiems, kurie skundžiasi dabartinėmis mokyklomis, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos įkūrėjas ir buvęs vadovas siūlo pažiūrėti dokumentinių filmų apie praeitį. Paradoksas, kad tamsiais sovietmečio metais vaikai buvo darbštesni. Galbūt todėl, kad dauguma tėvų buvo baigę vos keturias klases. Suprasdami, kaip sunku be mokslo pagrindų kurti gyvenimą, jie labai stengėsi vaikams užtikrinti kitokią ateitį.

Beveik 50 metų pedagoginę patirtį turintis Miša Jakobas įsitikinęs, kad į gerą mokyklą vaikai ir dabar turėtų eiti noriai. „Mes dažnai mokome vaikus visai ne tokių dalykų, kokių reikėtų. Labai sunkiai persiorientuojame labai sunkiai einame inovacijų,  – jis atvirai kalba apie švietimo problemas, – Labai mažai dirbama su mokytojais. Tikiu, kad kai mokytojas taps šviesuoliu, tai ir mokykla taps šviesi“.

Pasak M. Jakobo, vaikai susemia viską, ką mato. Todėl geras manieras, tarpusavio pagarbą ir aktyvų domėjimąsi visuomenės ir bendruomenės gyvenimu visų pirma turi demonstruoti suaugusieji. „Mūsų, vyresniųjų, pareiga yra sukurti gerą aplinką, kurioje gerbiamas žmogus. Norėčiau, kad ateities mokykla taptų šiltais namais, kur mūsų vaikai turėtų galimybę save realizuoti.“

Pedagogą Mišą Jakobą kalbino žurnalistė Ginta Gaivenytė, vaizdo operatorė-režisierė Evgenia Levin

Comments are closed.