Pianistą Petrą Geniušą kalbina žurnalistė Ginta Gaivenytė.

Petras Geniušas. Nuotraukos autorė Evgenia Levin.

Jau vaikystėje pianistas Petras Geniušas patyrė pirmą suvokimo blyksnį: „Aš esu!“ Šis suvokimas kaip esminis menininką lydi visą gyvenimą. „Tas, kas yra, neturi nei pradžios, nei pabaigos. Tai yra tikra, kai visa kita yra tik atributika. Kūriniai, kuriuos groju ar improvizuoju, gali būti labai įvairūs. Skirtingi charakteriai, tempas, spalvos. Bet jeigu įsijungia tas „Aš esu“, tai tada jau jokio skirtumo, ar dramatiška, ar lyriška. Svarbiausia, kad tai būtų“, – samprotauja menininkas.

Pasak jo, natūralu, kad jaunas menininkas pirmiausia nori save parodyti. Taip veikia žmogaus ego, taip pat – nuomonė, kad scenoje menininkas privalo užkariauti publiką, būti ypatingas. Pasak P. Geniušo, vėliau šis egoizmas niekur nepranyksta, bet tarsi atsiduria antrame plane: „Tada jau matai tą berniuką, kuris nori pasirodyti, lyg iš šono“.

Virtuozu vadinamas pianistas Petras Geniušas kalba apie Amžinybę, kuri daug didesnė už žmogų. Pasak jo, muzikuojant itin svarbu suvokti, kad yra ne vien biologija, ne vien statusas, ne vien pinigai. Ir kai suvoki, kas iš tiesų yra svarbiausia, per muziką tai įmanoma perduoti ir klausytojams.

Comments are closed.