Emocinis intelektas (EQ) – tai sugebėjimas analizuoti, kontroliuoti, suprasti savo ir aplinkinių emocijas.  Dauguma ekspertų linkę laikyti EQ svarbiausiu sėkmės veiksniu.

Kol dar nėra galūtinai nuspręsta, ar EQ yra įgimtas ar tik išmokstamas dalykas, siūlome paskaityti sąrašą dalykų, kurių vengia visi, turintys aukštą emocinį intelektą.

  1. Nepažabojamos emocijos

Pasak psichologo ir rašytojo Danielio Golemano, visi aukštu EQ besidžiaugiantys asmenys geba kontroliuoti savo emocijas, nebūna tokie choleriški bei netikėtai pratrūkstantys. Dažniausiai jie linkę valdyti emocijas, o ne leisti joms valdyti juos. Jie jas analizuoja, stengiasi suprasti jas sukėlusius veiksnius. Jie niekada neignoruoja savo jausmų, jų neužslėpia. Galbūt jie mąsto širdimi labiau bei protu, yra linkę į jautrumą, bet tai neleidžia jiems pasiduoti spontaniškiems emocijų pliūpsniams, kurių nepavyktų suvaldyti.

  1. Egocentriškumas

Empatija yra raktinis aukštą emocinį intelektą turinčiojo bruožas. Jiems rūpi kitų emocijos, jie į jas atsižvelgia. Aukštą EQ turintys niekada nepamirš atsižvelgti į kito žmogaus jausenas ir  bandys jas suprasti. Dažnai jie puikiai moka įskaityti jausmus iš kūno kalbos ir teisingai suprasti pašnekovo siunčiamus signalus. Jiems sekasi perprasti kitą, prie jo prisitaikyti ir užjausti, reikalui esant. Aukštas EQ turėtų būti būdingas visiems dirbantiems psichologo, psichoterapeuto, psichiatro darbą.

  1. Kontrolė ir manipuliavimas

Aukštą EQ turintys neleidžia kitiems jų kontroliuoti ir diktuoti, kaip jie turėtų jaustis. Tokie žmonės yra jautrūs, bet jie puikiai sugeba suvokti faktą, jog tik jie patys gali nuspręsti, kokias emocijas įsileisti vidun. Jie dažnai žengia per gyvenimą niūniuodami pozityvią melodiją. Ir visai nesvarbu, ar jie turi bendražygių, ar ne.

Jie moka susidoroti su išdavyste, atstūmimu ir gana greitai pradėti iš naujo, neleisdami neigiamiems dalykams jų užvaldyti.

  1. Aukos sindromas

Jie supranta, kad jie patys gali kontroliuoti dalykus, kuriuos jaučia. Jiems nebūdinga kaltinti kitus, jei kelyje pasitaikė kliūčių ar jie tiesiog išgyvena prastą dieną. Jie prisiima atsakomybę už savo emocijas. Tik nuo jų priklauso, kokius jausmus jie įsileis vidun, o kokių atsisakys.

Jie vengia nuolatinio skundimosi draugams. Jie stengiasi kuo mažiau graužti save ir  toliau stengiasi padaryti viską, ką tik gali. Jiems netrūksta ryžto.

  1. Sustabarėjimas

Žmonės, turintys aukštą EQ, sunkiai dirba, kad pasiektų užsibrėžtus tikslus. Jie stengiasi save motyvuoti, nevengia sunkumų ir drąsiai žengia iš komforto zonos ribų. Jie nesibaido pokyčių, nes žino, kad gali pagelbėti tobulėjant ir siekiant aukštumų.

  1. Paskendimas jausmuose

Tikrai tiesa, jog emociniu intelektu aptekę žmonės atsižvelgia į savo jausmus, ir jie užima reikšmingą jų gyvenimo dalį. Bet jie supranta, kada negalima užsisklęsti savo mintyse, visai neišlendant į paviršių. Jie suranda reikiamą balansą, dėmėsio skiria ir aplinkai. Jie įsiklauso į savo emocijas, bet tai nėra pagrindinis jų fokusavimosi centras.

  1. Miglotos priežastys

Jie gali greitai suprasti savo emocijų priežastis. Jie tarsi kruopštūs archeologai kantriai kasinėja po savo vidinius smėlynus ir džiaugiasi kiekvienu atradimu, atidžiai jį nagrinėdami. Jie visada stengiasi surasti kilusių emocijų šaltinį, jei kažkas jiems nepatinka – su tuo dirbti ir situaciją keisti.

  1. Kovos

Emocijos – tai energija, su kuria jie privalo susitvarkyti. Jie pasirenka tas kovas, kurias tikrai verta kovoti. Aukštą EQ turintieji įsivels į karštą diskusiją tik tokiu atveju, jei jaus, jog oponentui reikalingas paaiškinimas. Dažniausiai jie vengia konfliktų, nes stengiasi koncentruoti savo jėgas į pozityvesnius dalykus.

  1. Paskalos

Jie supranta, koks žalingas gali būti liežuvavimas. Jie stengiasi palaikyti gilesnius santykius su žmonėmis, kalbėtis apie svarbesnius, asmeniškesnius dalykus. Jie tiesiog neturi energijos, kurią galėtų skirti beprasmiškiems dalykams, neatnešantiems jokios naudos.

  1. Pažadukai

Visi žmonės turi savo limitus, griežtą ribą, kuri negali būti peržengta. Net ir patys draugiškiausi žmonės negali visada visiems sakyti taip. Emociniu intelektu nesiskundžiantys asmenys žino savo ribas ir stengiasi veltis tik į tokias veiklas, kurios jiems bus malonios ar tikrai būtinos ir sakyti taip tik dalykams, kuriuos galės tikrai išpildyti ir atsiduoti jiems.

  1. Nepritapimo baimė

Vien tai, kad visi kažką daro, nereiškia, kad privalo ir jie. Jie nejaučia spaudimo būtinai pritapti ir per prievartą mėgti ar daryti dalykus, kurių nenori. Jie yra savarankiški mąstytojai, kurie neleidžia, kad būtų sprendžiama už juos. Neretai tokie žmonės plaukia prieš srovę.

  1.  Pritarimo reikalavimas

Jei jie ko nors nori, stengiasi tai gauti, nesiekdami prieš tai kitų žmonių pritarimo. Jie prisiima atsakomybę už savo veiksmus, norus, sprendimus.

Jie pagarbiai priima kitų nuomonę ar patarimus, bet neleidžia kitiems diktuoti taisyklių, kaip jie turėtų gyventi. Jie yra savo gyvenimo šeimininkai. Ir puikiai supranta, kad jei išliks atsidavę sau, visada pasieks užsibrėžtų tikslų.

Pagal http://www.powerofpositivity.com/ parengė Dominyka Navickaitė

 

Comments are closed.