2014 metų lapkričio 13 d. mirė legendinė Lietuvos undergroundo asmenybė, hipis, bliuzo muzikantas ir žurnalistas Aleksandras Jegorovas-Džyza.

Jo gyvenimo istorija neatsiejama nuo pasipriešinimo sovietinei santvarkai muzika, kalba, išvaizda ir laisvės pojūčiu. Dar ankstyvoje paauglystėje klausydamasis Liuksemburgo radijo, susidomėjo roko muzika, ėmė auginti plaukus ir brazginti gitara. Angliški tekstai, kuriuos kūrė savo dainoms, taip pat buvo maišto prieš totalitarizmą išraiška. Neatsitiktinai ir pirmoji su bičiuliais sukurta grupė vadinosi „Chairs“, tokiu būdu užmaskavus anglišką žodį „Hair“ („Plaukai“).

Beje, kaip tik pravardė „Džyza“ taip pat sietina su jo plaukais ir 1970 m. pasirodžiusiu L. Webber’io miuziklu „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ – dėl ilgų banguojančių plaukų Aleksandras priminė Jėzų ir taip visam gyvenimui tapo geriau žinomas kaip „Džyza“.

1972 metais A. Jegorovas-Džyza dalyvavo kalantinių įvykiuose Kaune, persekiojamas KGB buvo priverstinai gydytas psichiatrinėje ligoninėje, o išleistas patraukė toliau nuo akių ir kelis metus važinėjo po Sovietų Sąjungą, nukakdamas net iki Buriatijos.

Grįžęs į Lietuvą grojo įvairiuose kolektyvuose: „Jesus Blues Road Band“, „Grean Production“, „Nuogi ant slenksčio“, „Hilda Blues Band“ ir t.t. Virtuoziškai valdė lūpinę armonikėlę bei mušė būgnus. 1984 m. su bendraminčiais Vilijumi Važnevičiumi ir Audriumi Azguridžiumi įkūrė bliuzo grupę „Senas Kuinas“, įvairiomis sudėtimis gyvavusią iki 2014 metų ir išgarsėjusią tokiais kūriniais kaip „Valtis“, „Sėsk prie mūsų stalo, seni“ ir kt.

1983 m. Vilniaus kultūros mokykloje A. Jegorovas-Džyza baigė bibliotininkystės studijas, tačiau aukštasis mokslas jam buvo nepasiekiamas dėl, paties muzikanto įsitikinimu, Vilniaus menininkų rūmuose bei sostinės planetariume vestų paskaitų apie avangardinę, džiazo ir Rytų muziką.

Nuo jaunystės dienų A. Jegorovas-Džyza domėjosi budizmu, yra palikęs unikalias dokumentines vaizdo medžiagas iš pirmojo Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos XIV apsilankymo Lietuvoje 1991 metais ar tibetiečių vienuolių piltos mandalos ritualo Kaune 1996 m. Jis taip pat sudarė ir parengė 4 dalių žinomo kino avangardininko bei muzikanto Artūro Baryso-Baro filmų antologiją.

Nuo 1990-ųjų A. Jegorovas-Džyza dirbo Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje. Po Sausio įvykių vedė žinias rusų kalba. Nuo 1993 m. – LRT muzikos redakcijos žurnalistas. 1998–2001 m. kūrė analogo visose Baltijos šalyse neturėjusią televizijos laidą „Džiazas“.

Aleksandras Jegorovas-Džyza apdovanotas Sausio 13-osios medaliu.

One Comment