1946 m. rugsėjo 5 d. gimė Fredis Merkuris, britų muzikantas, geriausiai žinomas kaip britų roko grupės „Queen“ dainų autorius, vokalistas ir pianistas. Šiandien, galime sakyti, Merkurio populiarumo banga vėl stipriai pakilusi – po praeitais metais pasirodžiusio ir nepaprasto populiarumo sulaukusio filmo „Bohemijos rapsodija“. Filmas sukėlė daug diskusijų, ar tikrai viskas vyko taip, tokia tvarka ir pan., tačiau neverta abejoti tuo, kad savo laiku F. Merkuris ir QUEEN buvo nepaprastai populiarūs ir stipriai paveikė pop ir rock muzikos istoriją.

Tikrasis V. Merkurio vardas – Farrokh Bulsara. Fredis gimė ir augo Zanzibare, gyveno Mumbajuje (Indijoje). Vėliau, kai fredžiui buvo 17 metų, kartu su tėvais atsikėlė gyventi į Didžiąją Britaniją, kur pradėjo studijuoti muzikos akademijoje (Ealingo menų koledže), gavo dizainerio diplomą. 1972 m. jis jau koncertavo su grupe Queen.

Nors kalbant Merkurio balsas buvo baritono diapazono, atlikdamas daugumą savo dainų jis dainavo tenoru. Jo vokaliniai sugebėjimai leido dainuoti nuo žemiausio boso iki aukščiausio soprano. Ispanijos sopranas Montserrat Caballé, su kuria F. Mercury įrašė albumą, yra sakiusi apie atlikėjo muzikinius sugebėjimus: „Jo technika tiesiog žavėjo. Jokių problemų su greičiu, jis dainuodavo su jautrumu ritmui, jo vokalas buvo labai geras ir jis galėdavo be didesnių pastangų keisti lygius. F. Mercury taip pat turėjo nepriekaištingą muzikalumą. Jo tarimas buvo subtilus, delikatus ir saldus arba energingas ir trankus. Jis sugebėdavo rasti tinkamą spalvinę gamą ar ekspresyvumą kiekvienam žodžiui.“

Vokalistas yra parašęs 10 iš 17 „Queen“ albumo „Greatest Hits“ dainų: „Bohemian Rhapsody“,  „Seven Seas of Rhye“, „Killer Queen“, „Somebody to Love“, „Good Old-Fashioned Lover Boy“, „We Are the Champions“, „Bicycle Race“, „Don’t Stop Me Now“, „Crazy Little Thing Called Love“ ir „Play the Game“.

Labiausiai atpažįstamas vokalisto dainų rašymo ypatumas buvo tai, jog jis sugebėdavo dainose panaudoti daug įvairių stilių – rokabilis, progresyvus rokas, heavy metal, gospel ir disko. 1986 m. interviu F. Mercury pasakė: „Aš nekenčiu daryti to paties vėl, vėl ir vėl. Man patinka matyti kas šiuo metu vyksta kine, teatre ir muzikoje bei bandyti sujungti visus šiuos dalykus.“

Atlikėjas puikiai jausdavosi scenoje. Visur, kur tik koncertuodavo, su grupe pritraukdavo pilnus stadionus žiūrovų. Ant scenos jis demonstruodavo didelius teatrinius sugebėjimus ir sulaukdavo puikių gerbėjų reakcijų. David Bowie apie F. Mercury sceninius sugebėjimus yra sakęs taip: „Iš visų teatrališkų rokerių atlikėjų, Freddie pasiekė daugiausia… Jis viršijo visas ribas. Ir žinoma, aš visada žavėjausi žmonėmis, kurie kažką dėvi. Aš jį mačiau tik viename koncerte ir, kaip jie sako, jis buvo tikrai tas žmogus, kuris galėjo prikaustyti žiūrovų dėmesį rankoje laikydamas tik palmės šakelę.“

Vienas įsimintiniausių Fredžio pasirodymų su „Queen“ buvo 1985 m. „Live Aid“ koncertas, kurio metu visi 72 000 stadione susirinkę žiūrovai kartu su grupe plojo, lingavo ir šokinėjo. Nuo to laiko muzikos prodiuseriai šį koncertą vadina geriausiu gyvu roko pasirodymu istorijoje.

Per visą savo karjerą kartu su „Queen“ Merkuris pasirodė apie 700 koncertų įvairiose pasaulio vietose.

Po įspūdingos karjeros, 1991 m. lapkričio 24 d., vos 45 metų Fredis mirė savo namuose, Londone, nuo klastingos ligos – AIDS.

 

Comments are closed.