Šiandien – 27-oji, gruodžio mėnuo. Greičiausiai baigiate paskutinius skubius reikalus savo darbe, o kur dar daugybė naminių rūpestėlių ir… taip norisi šiomis paskutinėmis praeinančių metų dienomis nepraleisti ko nors labai svarbaus. Nuo ko pradėti?

  1. „Įsigykite“ gerų prisiminimų dėžutę

Tai labai paprastas „išradimas“, kuris po metų suteiks jums gerą nuotaiką – garantuojame šimtu procentų! Tokiai dėžutei galima panaudoti bet ką – kad ir nuo naujų batų likusią dėžę. Apklijuokite ją lipnia juosta, kad negalėtumėte atidaryti, o viduryje padarykite pakankamai plačią skylę. Ateinančiais metais kiekvieną vakarą ant popierėlio surašykite, kas tą dieną jums nutiko gražiausio ir įmeskite į dėžutę. Jau po metų, palydėdami senuosius metus, suprasite, kad darėte tai ne veltui – jus užplūs dėkingumo už nugyventus metus lavina!

  1. Apibendrinkite praėjusius metus

Pavyzdžiui, galite išskirti dvylika šių metų: 1) reikšmingiausių jūsų nuotraukų, 2) dažniausiai jūsų naudotų grotažymių, 3) perskaitytų knygų ir straipsnių, 4) patikusių filmų ir serialų, 5) žmonių, su kuriais daugiausia bendravote, 6) vietų, kuriose labiausiai patiko, 7) atliktų darbų-dalykų, kuriais didžiuojatės, 8) pokalbių, kurie jums buvo svarbūs, 9) planų, kurie pereina kitiems metams, 10) žodžių, kurie asocijuojasi su nueinančiais metais, 11) „ačiū“, kuriuos turite ištarti dar kartą, 12) pavyzdžių, kad „nėra to blogo, kas neišeitų į gera“.

  1. Pabandyti paaukoti dešimtinę

Galbūt niekada to nedarėte ir jums baisu. Galbūt tai priklauso vienam iš „planų“, kurį atidedate vis kitiems metams. Tačiau greičiausiai ne tik internete, bet ir artimų žmonių tarpe teko girdėti istorijų apie aukojimo patirtį: tik pradėję atiduoti savąją dešimtinę, jie išsilaisvino iš skolų ar finansinio nestabilumo. Galbūt pradžiai užtektų, jei auką atiduotumėte savo močiutei, o jei norėtumėte eiti toliau savo močiutės, paieškokite, kam savąją dešimtinės dalį norite ir galite skirti.

  1. Įvertinkite savo pajamas ir išlaidas. Ar mokate leisti pinigus naudingai?

Jeigu visus metus skaičiavote savo pajamas ir išlaidas, tai jums galima tik pavydėti! Paspausite vieną iš mygtukų ir savo finansinėje programoje sužinosite, kiek savo pajamų „pravalgėte“, kiek – skyrėte geriems ir maloniems darbams, kiek – dar kitiems punktams. Galbūt, jūsų laukia ir ne itin malonūs rezultatai, tačiau tai žymiai geriau nei panika ir nežinomybė dėl savo padėties. Juk tai jūs turite valdyti savo pinigus, o ne jie – jus.

  1. Padovanokite džiaugsmą

Metų galas ypač tinkamas aukoti. Galbūt jūs jau kažkam nepritekliuje padėjote ar paaukojote pinigų geram darbui. Jei ne – dar ne vėlu.

  1. Atsikratykite „šiukšlių“

Na gi, greituoju perbėkime per dešimt punktų, kuriems, remiantis profesionalių tvarkytojų tvirtinimais, reikalinga rimtesnių jūsų įsikišimų:

  • Pasibaigusio galiojimo vaistai ir kosmetika
  • Įvairių statybų ir tvarkymosi likučiai
  • Seni kalendoriai, reklamos ir katalogai
  • Seniai nenaudojami mobilieji prietaisai ir jų įkrovikliai
  • Seni darbiniai failai jūsų kompiuterio darbalaukyje
  • Pakuotės nuo dovanų ir technikos
  • Audio ir video kasetės
  • Seni prieskoniai, kurių visus metus nenaudojote
  • Pseudoarchyvas: atseit reikalingi čekiai ir kiti popiergaliai
  • Sulaužyti ar apgadinti aksesuarai

Žinoma, prie šio sąrašiuko dar būtina ir gerai žinoma frazė: atsikratant seno chlamo, svarbiausia – nepradėti jo peržiūrinėti.

  1. Paimkite į ranką rašiklį

Iš pradžių į mūsų gyvenimus įžengė mygtukai, o dabar jau ir juos baigia išstumti liečiamieji planšečių ir išmaniųjų ekranai. Kada paskutinį kartą rankoje laikėte rašiklį ir bandėte juo parašyti daugiau nei pusę puslapio? Galbūt – dienoraštį? O gal – laišką seneliams ar toli gyvenančiam bičiuliui? Šiais laikais net esama bendruomenių ir įvairių įstaigų, kurios kviečia rašyti laiškus senoliams. Tie, kurie pabandė, pastebi, kad pradėjo žymiai dažniau šypsotis.

  1. Atsiprašyti ir atleisti

Tai, matyt, dar ir sunkiau, nei paaukoti dešimtinę. Tačiau tai tas punktas, dėl kurio sutaria ir psichologai, ir kunigai, ir vaikai, ir suaugusieji. Būtina atsiprašyti ir atleisti.

  1. Padarykite kažką gero sau – tai, ką seniai atidėliojote ar nesiryžote

Neplanuotai. Spontaniškai. Ne pagal planą. Jeigu niekam nuo to netaps blogiau – kodėl gi ne? Galbūt tam tikri dalykai yra tarsi reikalingi, bet visai nenorimi. O galbūt kažko labai norite ir tai padeda jums būti geresniam? Norai turi teisę būti išpildyti.

  1. Pasimelskite. Tai geriausia, ką galime padaryti

Naujųjų metų malda

Dieve, ir vėl mus nustebink

Kai nepastebime žemės grožio ir gėrio…

Kai įpuolam į kasdienybės rūpesčius…

Kai skubėdami nepastebime kitų gerumo…

Kai mūsų silpnumas užgožia mūsų stiprybę…

Kai širdyje išblėsta viltis…

Kai sunyksta noras kitiems patarnauti…

Kai ieškome kelio namo pas Tave…

Kai vienatvė ištinka…

Kai atrodo, kad tamsa nepasitrauks…

Kai pasaulio vargai nudilina mūsų kantrybę…

Kai atrodo, kad aplink vargų yra daugiau nei mes galim pakelti…

Net kai atrodo, kad Tu esi toli nuo mūsų…

(Maldos žodžiai paimti iš Vievio šv. Onos parapijos puslapio)

Parengta pagal foma.ru medžiagą

Comments are closed.