Lygiai prieš 50 metų, 1970 m. gegužės 11 d. Šimonyse (Kupiškio raj.) gimė lietuvių poetė, prozininkė, eseistė, dramaturgė, literatūros kritikė RENATA ŠERELYTĖ.

Iki 1980 m. būsime prozininkė gyveno įvairiose Lietuvos vietose bei Baltarusijoje. 1980 m. grįžo gyventi į Kupiškio rajoną. 1986 m. žurnale „Moksleivis“ išspausdinti pirmieji eilėraščiai. 1988 m. baigė Šimonių vidurinę mokyklą, o 1994 m. – lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete. Bendradarbiavo „Žvaigždutėje“, „7 meno dienose“, „Jaunimo gretose“. 1995 m. pasirodė pirmasis novelių rinkinys „Žuvies darinėjimas“. 1996 m. įstojo į Lietuvos rašytojų sąjungą. Išleido dar keletą novelių rinkinių, knygų vaikams bei paaugliams, kelis romanus. 2015 m. su Laura Sintija Černiauskaite išleido bendrą novelių rinkinį „Hepi fjūčer“.

Rašytojos kūryba apdovanota įvairiomis premijomis – Žemaitės, A. Vaičiulaičio, J. Ivanauskaitės, LRT radijo pjesių ir kt.

„Rašytojystė yra ne tik amatas, bet ir Dievo dovana. Amato galima išmokti, o dovaną gauni iš Dievo malonės. Už nieką. Be priežasties. Ir jeigu jinai nereikalinga žmonėms, atsiras ją priimanti gailestinga erdvė.“, – sako Renata Šerelytė. Savo prozos kelio pradžią rašytoja taip prisimena: „Brendau ir rašiau pirmuosius kūrinius pervartų laiku. Sovietinis privilegijuoto, nemokamus kelialapius, butus ar mašinas gaunančio rašytojo traukinys jau buvo nuvažiavęs. Debiutavau laukinio kapitalizmo laikais, kai laisvas kaip vėjas rašytojas niekam nebebuvo reikalingas.“

Jos  prozos tematinis laukas – daugiausia mažo miestelio buitis (taip pat kaimo, sodybos, retkarčiais – miesto). Ši buitis yra visiškai deromantizuota – amžini lietūs, šlapi burokų lapai vagose, kiečiai padaržiuose, pelynai, dulkės ir voratinkliai, pūvančių žolių ir dumblo kvapas. Bet kartu – gimtų namų įprastinis jaukumas. Apie savo kūrybinę rutiną, rašytoja yra sakiusi: „Ryte mažiausiai pusantros valandos trunka sportas. Grįžtu namo, ruošiu pietus, vedžioju šunį, kai atsiranda laiko po pietų ar vakare, rašau…“

Naujausią, 2020 m. pradžioje išleistą knygą „Pro rūdijančią naktį“ rašytoja paskyrė partizanų temai.

 

Comments are closed.