Lietuvoje puikiai įsitvirtinusi, paaugliams skirtas paribio istorijas bei iki šiol Lietuvoje vis dar neišverstus pasaulio grynuolius leidžianti leidykla GELMĖS kviečia į rudenį nerti su knyga. Juk ilgi, tamsėjantys ir pabjurę vakarai gali virsti nuostabiomis sielos kelionėmis.

Štai trys kryptys.

Nadja Sumanen. Linkėjimai – Zebrė (vertė Aida Krilavičienė). Vilnius: 2020.

Nadjos Sumanen romane „Linkėjimai – Zebrė“ pasakojama apie šešiolikmetę Iris – mergaitę iš turtingos šeimos. Iris nieko netrūksta, ji neblogai mokosi, lanko baleto užsiėmimus, bet į gyvenimą žiūri skeptiškai, net abejingai. Ji tartum apsipratusi su tėvų tarpusavio nesutarimais ir nemeile, brolio Kimio priklausomybe nuo narkotikų, bendraamžių tuštybe ir dėl to visai nesijaudina. Bet uždaro būdo mergaitei vis sunkiau prisiversti iš ryto susiruošti į mokyklą, ir ji ima praleidinėti pamokas. Auklėtoja pastebi mergaitės pasyvumą ir nusiunčia ją pas psichologę. Atsainus psichologės elgesys nuvilia Iris, ir ji nieko apie save nepapasakoja – nei apie užsisklendimo priežastis, nei apie įprotį žalotis. Fiziniu skausmu Iris dažnai malšina širdgėlą ir beprasmybės jausmą, tačiau kartą, po nelabai smagios šeimos tradicinės Kalėdų vakarienės, peiliuko ašmenys susminga per giliai, ir išaiškėja tai, ką Iris ilgai slėpė. Tėvai atrodo sukrėsti, nors Iris greitai pamato, kad mama labiau rūpinasi dėl savo išvaizdos, „teisingos“ mitybos ir rašomo tinklaraščio. Tėtis supranta, kad mergaitė per mažai bendrauja su šeima, ir stengiasi geriau ją pažinti. Netikėtai Iris randa seną tėčio fotoaparatą ir susidomi kitokiu pasauliu – ramesniu, paprastesniu, nespalvotu. Tėtis nutaria supažindinti ją su senąja fotografija. Naujasis pomėgis, bendravimas su namų tvarkytoja iš Estijos ir susirašinėjimas internetu su nepažįstama bendraamže pamažu keičia Iris požiūrį į tai, kas vyksta aplinkui.

Nadja Sumanen (g. 1975) – suomių rašytoja ir ergoterapeutė, dirbanti su paaugliais. 2015 m., laimėjusi leidyklos „Otava“ romanų jaunimui konkursą, N. Sumanen išleido knygą paaugliams „Rembo“, už kurią pelnė reikšmingiausią Suomijos literatūros premiją „Finlandia“. Lietuvių kalba išleista ši knyga iškart buvo pastebėta, o vertėja Aida Krilavičienė apdovanota Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią 2018 metų vertimą paaugliams (leidykla „Gelmės“). „Linkėjimai – Zebrė“ – antrasis Nadjos Sumanen romanas paaugliams. N. Sumanen kūrybai būdingas itin realistiškas žvilgsnis į dvasinį paauglių pasaulį ir jų santykius su vyresniųjų kartų atstovais.

Heather Demetrios. Mielas Liūdesy. (vertė Vida Bėkštienė). Vilnius, 2020.

„Mielas Liūdesy“ – tai rašytojos Heather Demetrios sumanyta knyga, kurią sudaro paauglių iš viso pasaulio ir aštuoniolikos jaunimo rašytojų laiškai. 2017 metais H. Demetrios aplankė daugybę mokyklų JAV ir pakvietė paauglius rašyti laiškus Liūdesiui apie skaudžius jų meilės išgyvenimus. Pasak autorės, „laiškuose rašyta apie smurtą namuose, apgavystes, išdavystes, prievartą, mintis apie savižudybę ar net mėginimą nusižudyti, gniuždančią vienatvę, gailestį, meilę be atsako, LGBT. Juose buvo eilėraščių ir pažadų. Buvo laiškų, skirtų visai ne Liūdesiui, o tėvams, draugams, draugėms, kurie sudaužė autoriaus širdį“.

Projekte dalyvavę jaunimo rašytojai turėjo pasirinkti po vieną laišką, labiausiai palietusį jų širdį, ir į jį atsakyti. Rašytojai atvirai ir laisvai atskleidė savo išmintį, sukauptą per gyvenimo patirtį ir kūrybos džiaugsmą. Jų atsakymai autobiografiški, drąsūs, kupini meilės ir vilties. Jie stengėsi nuraminti anoniminius laiškų autorius, įkvėpti jiems pasitikėjimo savimi.

„Knyga skirta visiems – romantikams, cinikams, palūžusiems ir viltingiems. Tiems, kurie kada nors buvo ar bus įsimylėję. Besibučiuojantiems mėnulio šviesoje ir sužlugdytiems, besibarantiems stovėjimo aikštelėse ir atleidžiantiems. Tariantiems taip ir vejantiems iš savęs visą šlamštą. Iš visų plaučių rėkiantiems ne, kai to reikia“, – sako autorė. Ir priduria, jog būtina perskaityti šią knygą, „kad pamatytumėt, kokia nelengva gali būti meilė“. Kita vertus, knyga ne tik atskleidžia tamsiąją meilės pusę, bet ir parodo, jog liūdesys – tai tiesiog natūrali šio proceso dalis. O „sudaužyta širdis paruošia derlingą dirvą kitai meilei“. Heather Demetrios – kelių knygų autorė, redaktorė, kūrybinio rašymo mokytoja. Už savo debiutinį romaną Something Real pelniusi PEN New England apdovanojimą.

Florence Hinckel. Kaip veidrodžio šukės (vertė Jūratė Karazijaitė). Vilnius, 2020.

Anos Frank dienoraštis – vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių Holokausto liudijimų. Slapstydamasi su šeima nuo nacių Amsterdame, paauglė Ana rašė dienoraštį. Mirė Bergen-Belzeno koncentracijos stovykloje 1945-aisiais, nesulaukusi  savo šešioliktojo gimtadienio.

Vienintelis išgyveno tik Anos tėvas, kuris ir įvykdė dukters prašymą – paskelbė jos dienoraštį, vėliau išverstą į 55 kalbas. Mergaitė aprašė gyvenimą slėptuvėje, paauglystės problemas, gimstančius jausmus ir negęstantį tikėjimą gėrio pergale.

Ir štai tokio pat amžiaus mergaitė Kleo, praėjus daugiau nei 70 metų, rašo dienoraštį, juo kreipdamasi į savo bendraamžę Aną, kurios dienoraštis ją sukrėtė. Jis buvo rašytas Anos įsivaizduojamai draugei Kitei. Ir Kleo savo dienos įspūdžius baigia  žodžiais: „Iki, tavo Kitė.“ Kleo dienoraštis žavi savo jautrumu, nuoširdumu. Prisimindama Anos tragišką ir didvyrišką gyvenimą, ji pasakoja savo išgyvenimus: tėvo išėjimą, motinos depresiją, sesers sielvartą, aprašo draugės žiaurumą, savo užgimstančius jausmus Dimitrijui. Romanas paaugliams nupintas iš trapių, be galo jaudinančių gijų. Kleo atsiveria visu savo vaikišku atvirumu ir aiškiu protu, ji nuoširdi ir jausminga.

Kleo išsilieja popieriuje, išgalvodama savo gyvenimą ir pati save, jau puikiai suvokdama, kad rašymas ją gelbėja. „Viena didžiausių tiesų slypi pačiose didžiausiose netiesose, ir dėl to man pasiutusiai gera!“

Knygos „Kaip veidrodžio šukės“ pabaigoje autorė prisipažįsta, kad ji daug ką paėmė iš savo pačios dienoraščio, rašyto paauglystės metais.

Florence Hinckel gimė 1973 m. gruodžio 13 d. Įgijusi analitinio programavimo licenciją, ji mokytojauja Marselyje, Gvinėjoje ir Gvadelupėje, vėliau pasišvenčia rašymui. Kreipdamasi į vaikus kaip į suaugusiuosius, Hinckel rašo jaunimui rimtus ir humoristinius kūrinius. Parašiusi daugiau nei 40 romanų.

Comments are closed.