Aš esu intravertė. Visada buvau ir visada būsiu. Jei ilgai sukuosi didelėje draugų kompanijoje, mano energijos resursai pasibaigia. Kartais prireikia poros dienų, kad atgaučiau jėgas.

Man tikrai labai patinka mokyti kitus, būti vedle, bet tuo pačiu, negaliu pakęsti būvimo dėmesio centre. Daug mieliau renkuosi ,,akis į akį” santykį nei bendravimą su dideliu kiekiu žmonių.

Jei ir Tu esi intravertas – puikiai supranti, apie ką aš kalbu.

Kalbu kaip intravertė, kuri tik neseniai pasijautė laisva, nes labai ilgą laiką gyveno su didžiuliu spaudimu, kad turi įtikti kitiems, pateisinti jų lūkesčius. Spaudžiau save taip smarkiai, kad nebepajėgiau savarankiškai kontroliuoti savo gyvenimo ir jaučiausi beviltiškai sutrikusi.

Maniau, kad privalau stoti į eilę su visais, stengtis atitikti standartus, nes atrodė, jog visi aplinkiniai daro būtent šitaip. Mano požiūris pasikeitė, kai pasiekiau tokią ribą, kad norėjosi nušokti nuo pastato ar bėgti, kiek kojos neša. O tai tikrai nėra patys geriausi sprendimai, kai tenka dorotis su gyvenimo problemomis.

Šį kartą dalinuosi patarimais, kurie man, kaip intravertei, labai padėjo atrasti balansą tarp socializacijos ir aplinkinio pasaulio spaudimo bei sveikos bei turtinančios vienatvės ir ramybės džiaugsmo.

  1. Galima išeiti ankščiau

Jei audringame vakarėlyje ar kokiame renginyje jautiesi išsunktas ligi paskutinio plaukelio, pavargęs ir nebesidžiaugi nesibaigiančiomis pašnekovų tiradomis – gali tiesiog iš ten išeiti.

Seniau bandžiau per prievartą save spausti, nepasiduoti pagundai pabėgti nuo socialinių pobūvių lavinos, bet dabar suprantu, kad nieko tokio yra pasirūpinti savimi ir tiesiog iš ten išeiti.

Gali pasakyti kažką tokio, kaip: ,,Atleisk, jaučiuosi pavargęs. Pabendrausime kitą kartą”

  1. Tik dviese

Intravertams sunku bendrauti su pora žmonių vienu metu, todėl geriau nekelk sau bereikalingo streso ir planuok pasimatymus su kiekvienu bičiuliu atskirai.

Jei bendrauji su ekstravertais, jie gali sunkiai suprasti, kodėl nenori atsivesti daugiau draugų einant į kiną ar papietauti, bet pabandyk ramiai paaiškinti, kad Tau žymiai smagiau būti dviese.

Galiausiai atrasite kompromisą ir galėsite mėgautis vienas kito draugija be nepatogumų.

Prisimink, kad tikrai turi teisę paprašyti, jog draugas nepakviestų kitų žmonių į jūsų susitikimus. Ir tame nėra nieko blogo ar nemandagaus.

  1. Laikas sau

Jei visą dieną praleidi darbe ar mokymo įstaigoje apsuptas daugybės žmonių – normalu, kad namo grįžti visiškai išsekęs.

Pasistenk susiplanuoti dienotvarkę taip, kad tarp susitikimų ar bendrų užsiėmimų, būtų pertraukos ir galėtum atsigauti, pailsėti nuo pasaulio triukšmo ir be didelių kančių išgyventi darbingą dieną.

Pavyzdžiui, vietoj ėjimo į sporto klubą su draugais, išeik pabėgioti vienas. Pabandyk atrasti harmoniją tarp būvimo vienumoje ir bendravimo.

Atrodo, kad labai gera intravertams pailsėti ir moderniosios kavinukės. Kavos virimo aparatai veikia tyliai, fone skamba muzika ir visi ten esantys yra užsiėmę savimi (na arba savo išmaniosiomis technologijomis).

Jei nesiseka atrasti balanso tarp laiko sau ir socializacijai – gal padės tokie paprasti dalykai kaip keltis valandą ankščiau arba ėjimas vėliau miegoti? Tu ir tik Tu esi atsakingas už savo jausmus. Ir turi teisę pavargti ir norėti atsiskirti nuo nuolat skubančio pasaulio. Niekada to neignoruok ir tikiuosi, jog pavyks prisiglausti prie ekstravertiško pasaulio ir nesusižeisti.

Pagal http://www.alternet.org/ parengė Dominyka Navickaitė

Comments are closed.