Galbūt šiandien priėmėte sprendimą kažką savo gyvenime pakeisti. Ir tai puiku. Tačiau pilnaverčiams veiksmams nepakanka lengvo polėkio. Štai 4 priežastys, kodėl visgi gyvenime kartais verta rizikuoti. Jūs nustebsite, kad veikimas – nepralaimimas variantas.

Saugumas ir rizika

Vienas žinomas verslininkas pasakoja, kad prieš pradėdamas savo verslą, jis paėmė lapą ir padalijo jį į dvi dalis. Vienoje lapo pusėje jis užrašė, koks bus jo gyvenimas, jeigu pasirinks „saugumą“ (stabilus darbas pas dėdę kokius 40 metų; visada žinai, kada gausi algą, o paskui – laiminga senatvė ir padori pensija).

Kitoje lapo pusėje jis užrašė, kas nutiktų, jei pasirinkti rizikuoti. Blogiausiu atveju netektų savo automobilio ir buto, kuriuos užstatytų, kad gautų pradinį kapitalą. Ir tada suprato, kad rizikuodamas, gali netekti visko. Tačiau tuo pačiu – įgyti vilties viską savo gyvenime pakeisti. Taigi, rizikuodamas – tu „perki“ galimybę viską pakeisti.

Gyvenimo bankomatas

Internete netrūksta įvairiausių tyrimų ir statistikų. Pasaulio bankas yra paskaičiavęs, kiek laiko žmogus skiria įvairiausioms veikloms ir užsiėmimams. Štai kas paaiškėjo. 28 metus – maždaug trečdalį gyvenimo – mes pramiegame. Dešimt metų – dirbame. Ketveri metais yra skirti valgymui. Devyneri metai – socialiniams tinklams, TV ir videožaidimams. Jei išminusuotume visus rutininius reikalus, tai mums lieka viso labo devyneri metai.

Viso labo devyneri metai, per kuriuos reikia suspėti realizuoti save. Beje, šie skaičiai buvo apskaičiuoti, jei vidutinė gyvenimo trukmė būtų apie 78 metus. Būkime atviri: o jei skirta gyventi mažiau?

Man patinka tokia analogija. Įsivaizduokite, kad turite banko kortelę, kurioje yra tam tikra pinigų suma. Beje, kokia ta suma – jūs nežinote, ir jos jokiu būdu neįmanoma padidinti. Kiekvieną dieną einate prie bankomato ir išsiimate pinigų. Tiksliau, tikitės išsiimti: jūs nežinote, kiek pinigų ten dar liko ir ar bankomatas jums duos taip lauktą sumą.

Greičiausiai jau nutuokiate: ta kortelė ir yra mūsų gyvenimas. Ir, užmigdami vakare, negalime būti tikri, kad „gyvenimo bankomatas“ suteiks mums kitą rytą dar vieną šansą kažką pakeisti.

Veiksmai ir nauja informacija

Tai ne itin linksma istorija, bet visgi… Vienas žmogus savo karjeros pradžioje pasiėmė pusės milijono paskolą ir kartu su savo broliu bei jo žmona ėmėsi nuosavo verslo – atidarė automobilių plovyklą. Jie labai daug ir stipriai dirbo pusę metų. Paskui ilgai ir laimingai gyveno. Juokaujame – tai juk ne pasaka. Iš tiesų tai – jų verslas žlugo. (Beje, nors ir nėra tikslios statistikos, tačiau akivaizdu, kad beveik 90 proc. verslų žlunga per pirmuosius dvejus metus)

Tai nebuvo laiminga istorija, tačiau tas žmogus paskui sakė: „kiekvienas naujas tavo veiksmas, judesys, suteikia tau papildomos informacijos, tarsi atveria daugiau sektorių. Na, žinoma, tai ir nepamainoma patirtis. Pavyzdžiui, aš aiškiai supratau, kokių klaidų padarėme dar beplanuodami savo verslą. Be to, padariau sau atradimą: jei dirbi su draugais ar giminaičiais, vadinasi turite labai aiškiai ir tiksliai dėl visko iš anksto apsibrėžti, susitarti. Taip, aš netekau didelės sumos pinigų, kad įgaučiau šios patirties, tačiau aš nesigailiu. Tai man tapo geresne pamoka nei būtų galėję duoti kad ir patys brangiausi mokymai. Man viskas tapo žymiai aiškiau.“

Galima pasakyti, kad bet kokie netekti pinigai – neįkainojamas indėlis į asmeninę patirtį ir tobulėjimą.

Veiksmai ir savivertė

Kiekvieną kartą, kai savo gyvenime žengiame tam tikrus žingsnius, kai rizikuojame, mes išeiname iš savo komforto zonos. O tai, kad ir kaip bežiūrėtume, kelia mūsų savivertę.

Kiekvieną kartą, kai įveikiame baimę, mes automatiškai sau skiriame balą grafoje „dalykai, kuriais didžiuojuosi“.

Kai mes bijome, bet vis tiek einame pirmyn, darome sau nepaprastai didelę paslaugą. Jūs pasiekiate pergalę kiekvieną kartą, kai įveikiate baimę. Ta pergalė labai aiškiai jaučiama. Jūs išgyvenate susižavėjimą arba pasiryžimą – ar vienu, ar kitu atveju, tai yra svaiginantis jausmas. Tačiau kiekvieną kartą, kai nusprendžiate nieko nekeisti, jūsų savivertė krenta keliais laipteliais žemyn. Ir kovinė dvasia kartu.

Tai tik keturios priežastys ryžtis pokyčiams. O kas jus skatina išdrįsti keistis?

Vis dar galvojate?

Parengta pagal užsienio spaudą

2 Comments