Birželio 20 d. Tibeto skvere, Užupyje, lietuvių ir tibetiečių kalbomis atidengtos dekoratyvinės lentelės „Tibeto skveras“.

Šia Tibeto rėmimo grupės bei VšĮ „Tibeto namai“ iniciatyva simboliškai jungiamasi prie Vilniaus miesto savivaldybės kuriamo atviro ir draugiško įvairių tautybių, kalbų bei religijų žmonėms miesto vizijos įgyvendinimo.

Atidengtoje lentelėje tibetiečių kalba šalia užrašo yra pavaizduota bodhisatvos Avalokitešvaros – Tibeto globėjo – mandala. Mandalos piešimo bei suardymo ritualas – vienas ryškiausių tibetietiškos civilizacijos unikalumo pavyzdžių.

Lentelių atidengime dalyvavo Vilniaus meras Remigijus Šimašius, VšĮ „Tibeto namai“ direktorius, orientalistas Vytis Vidūnas bei Tibeto rėmimo grupės žmonės.

Lygiai prieš septynerius metus Tibeto rėmimo grupės iniciatyva bei Užupio bendruomenės palaikymo dėka bevardžiam Užupio skverui Malūnų gatvėje buvo suteiktas Tibeto vardas. Nuo to laiko šis skveras tapo vienu iš turistų traukos taškų Vilniaus senamiestyje, jame taip pat reguliariai vyksta kultūriniai renginiai bei pilietinės Tibeto palaikymo akcijos.

1990 m. kovo 11 d. atkūrusi nepriklausomybę Lietuva užmezgė tamprius ryšius su Tibeto dvasiniu ir politiniu lyderiu Jo Šventenybe XIV Dalai Lama ir jo vadovaujama Tibeto vyriausybe tremtyje. 1990 m. balandžio 3 d. Lietuvos Respublikos Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis gavo Jo Šventenybės XIV Dalai Lamos sveikinimo telegramą, o jau 1991 m. spalį vykusio pirmojo vizito į Lietuvą metu Jo Šventenybė pasveikino nepriklausomybę atgavusią Lietuvą iš Seimo tribūnos. Karališkojo rango asmens, Nobelio taikos premijos laureato ir pasaulyje pripažinto dvasinio autoriteto vizitas tuo metu buvo nepaprastai svarbus atgimstančiai Lietuvos valstybei.

2001 m. vykusio antrojo vizito į Lietuvą metu Jo Šventenybė XIV Dalai Lama apsilankė Užupyje, kur jam buvo suteiktas Užupio Respublikos Garbės Piliečio vardas.

2013 m. trečiojo vizito metu Jo Šventenybė XIV Dalai Lama Tibeto skvero centre atidengė ir pašventino Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rimanto Sakalausko mozaikinę kompoziciją „Mandala“.

Tibeto skvero erdvė Užupyje skirta ilgametei Tibeto ir Lietuvos santykių tradicijai ir abiejų tautų kovai už laisvę.

Nuo XX a. paskutiniojo dešimtmečio pradžios Vilniuje veikia neformalus Tibeto laisvės judėjimas, kurio dvasinė įkvėpėja ir vadovė ilgus metus buvo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė rašytoja Jurga Ivanauskaitė. Judėjimą aktyviai rėmė ir savo kūryba tibetiečių laisvės siekius įamžino lietuvių keliautojas ir fotografas Paulius Normantas. Tibeto skveras įamžina ir šviesų šių Lietuvos menininkų, Tibeto rėmėjų, atminimą.

Nuotraukos iš Vilniaus miesto savivaldybės archyvo

Comments are closed.