1582 m. vasario 24 d. popiežius Grigalius III paskelbė apie kalendoriaus reformą. Popiežiaus bulėje buvo nurodoma, kad po spalio 4 dienos iškart stos spalio 15-oji. Naujasis kalendorius iš karto pradėtas vadinti Grigaliaus vardu. Beje, Lietuvos ir Lenkijos jungtinė respublika buvo viena iš valstybių, kuri iš karto pakluso popiežiui ir priėmė reformą. Kur kas maištingiau reagavo protestantiškos valstybės, kuriose dar kurį laiką buvo laikomasi senojo kalendoriaus.

Anglijoje Grigaliaus kalendorius priimtas tik XVIII a. antroje pusėje. 1700 m. kalendoriaus reformą ryžosi įgyvendinti Vokietija, Nyderlandai, Danija. Rusijoje Grigaliaus kalendorius priimtas tik po Spalio perversmo, o Rusijos stačiatikių bažnyčia jo nepripažįsta iki šiol. Viena paskutinių valstybių, kuri pradėjo taikyti Grigaliaus kalendorių buvo Egiptas, kuris tai padarė tik 1928 m.

Kodėl buvo būtina reforma? Tai buvo bandymas ištaisyti Julijaus kalendoriaus trūkumus. Savo laiku Romos imperatoriaus garbei pavadintas kalendorius pakeitė Mėnulio kalendorių, nes tokiu būdu buvo bandoma pašalinti susidariusį trijų mėnesių plyšį tarp kalendorinių ir astronominių lygiadienių. Julijaus kalendorius paplito visoje Romos imperijoje bei ten, kur sklido krikščionybė. Nors jis nukrypsta nuo tikrojo laiko, kiek Žemei trunka apsisukti aplink Saulę, tik vienuolika minučių (tiems laikams tai astronominis pasiekimas), tačiau ilgainiui kalendoriniai metai ėmė nebederėti su astronominiais. Katalikų Bažnyčiai tai reiškė, jog Velykos, tradiciškai siejamos su pavasario lygiadieniu, laikui bėgant, imtų būti švenčiamos kitu metų laiku.

Atsikračius dešimties dienų bei perteklinių keliamųjų metų, Grigaliaus kalendorius tiksliau skaičiuoja astronominius metus, kurie trunka apytikriai 365,24 dienas. Šio kalendoriaus neatitikimas Žemės sukimuisi aplink Saulę vos 26 sekundės, o vienos dienos nuokrypis susidaro tik per 3323 metus.

Grigaliaus kalendorius atliko labai svarbų vaidmenį skirtingų tautų ir kultūrų bendradarbiavimui, buvo pirmasis kalendorius, dėl kurio visuotinio naudojamo buvo sutarta prekyboje tarp valstybių.

Comments are closed.