Kas yra meilė? Kaip šis jausmas mus pakeičia? Ir kas trukdo mums kitą žmogų mylėti iš tikrųjų, iš visų jėgų? Apie jausmą, kuris mus, vienu metu, padaro be galo pažeidžiamus, bet… ir viską galinčius, mąstė ir žinomi psichologai.

Harry Stack Sullivan, psichoanalitikas:

„Meilė įmanoma tik tada, kai kitos žmogaus pasitenkinimas ir saugumo jausmas tampa lygiai tokie pat svarbūs, kaip ir tavo paties“.

John Gottman, psichoterapeutas:

„Pati didžiausia kliūtis meilei – savęs sureikšminimas, būtent tai paskatina žmones pasukti skirtingais keliais, nes juk „aš tai jau tikrai „nusipelniau“ idealaus sutuoktinio“.

Henry Victor Dicks, psichoanalitikas:

„Meilės priešingybė visai ne neapykanta. Tiek meilė, tiek neapykanta egzistuoja visą laiką, kol esame gyvi. Didžiausias meilės priešas – abejingumas“.

Otto Friedmann Kernberg, psichoanalitikas:

„Meilės santykiams būdingas noras papildyti save – pradedant nuo nuostabos ir džiaugsmo dėl to, kad kitas priima ir netgi mėgaujasi tuo, ko mes patys savyje nepriimame, ir baigiant pasitenkinimu mūsų seksualine vienybe su partneriu.“

Heinz Kohut, psichoanalitikas:

„Kuo žmogus labiau savimi pasitiki, ir kuo geriau geba save priimti ir pažinti, tuo geriau ir efektyviau jis gebės rodyti savo meilę ir ją duoti, nepatirdamas bereikalingos baimės likti atstumtam ar pažemintam“.

Karl Menninger, psichoanalitikas:

„Begalybė žmonių kenčia dėl to, kad nesugeba atsisakyti meilės sau ir dalinti ją kitiems“.

Esther Perel, psichoterapeutė:

„Taip, meilė turi savo kainą, tačiau ji neprivalo reikalauti, kad atsisakytumėte savęs. Kažin, ar patrauklus toks žmogus, kuris visiškai savęs atsisakė. Greičiausiai, tokį žmogų įmanoma mylėti, bet nepaprastai sunku jo geisti. Mylėti vienas kitą, neatsisakant savęs, – tai pati didžiausia užduotis, siekiant emocinio artumo“.

Adam Phillips, psichoanalitikas:

„Vienas iš būdų mylėti žmones – tai pripažinti, kad jie turi poreikių, kurie nėra susiję su mumis“.

Viktor Emil Frankl, egzistencializmo krypties psichologas:

„Meilė neišvengiamai praturtina tą, kuris myli. O jeigu jau taip, vadinasi negali egzistuoti toks dalykas kaip „vienpusė ar nelaiminga meilė“. Meilė – tai kito žmogaus savitumo ir nepakartojamumo „pergyvenimas“.

Erich Seligmann Fromm, psichoanalitikas:

Jei individas myli tik vieną žmogų ir yra abejingas kitiems, jo jausmai – tai nėra meilė, o viso labo simbiozinis prieraišumas arba peraugęs narcisizmas“.

Carl Gustav Jung, psichiatras:

„Ten, kur viešpatauja meilė, nėra poreikio kažką valdyti; ten, kur karaliauja valdžios galybė, nėra meilės. Vienas nėra kito šešėlis“.

Parengta pagal užsienio spaudą

 

 

Comments are closed.