Triukšmas…

Mus supantys garsai reiškia šį tą daugiau nei tiesiog paprastas triukšmas. Visa, kas mus supa yra pasidarę nepaprastai svarbu, šiandien retai beatrasime darbų, dalykų, įvykių, kurie galėtų būti palaikyti nereikšmingais, mažiau svarbiais arba tokiais, kuriuos galima atidėti vėliau. Mūsų dėmesio reikalauja begalė skirtingų „balsų“ – jie „šaukia“ čia ir dabar iš visų pusių ir… apkurtina mus. „Tu privalai tai išbandyti! Perskaityk šį straipsnį! Įsigyk šį daiktą! Įsidėmėk! Patikėk!“. Pasaulis kasdien balansuoja ant apokaliptinio žlugimo ribos – tarsi primesdamas mums, kad mūsų dėmesys, neva, galėtų kažką pakeisti.

Tai triukšmas.

Pasaulis išties atsidūręs ant apokalipsės ribos, tačiau ne tos, kuri sukelia mums baimę dabar. Pasaulio istorijai būdingas vektorius, kuris, deja, priklauso ne nuo mūsų pasirinkimo. Artėjanti apokalipsė – tai tyla.

Graikiškas žodis „αποκαλυψις“ (apokalipsis) reiškia „apreiškimą“ – atsivėrimą viso to, kas anksčiau nuo mūsų buvo paslėpta. Krikščionybė – nuo pradžios iki galo – iš esmės apokaliptiška. Ji visada atveria tai, kas paslėpta. Labai dažnai patys svarbiausi pasaulio įvykiai lieka praktiškai nepastebėti aplinkiniams: ir kūdikėlio gimimas tvarte, ir tuščia kapas, sukėlęs viso miesto spėliones. Jėzus neatitinka niekieno lūkesčių. Jo gyvenimo vientisumą galime suvokti tik Apreiškimo šviesoje.

Būtent kapo tyla yra esminė.

Jėzui prisikėlus, kape nieko nebuvo, jei neskaičiuotume vieno ar poros angelų. Tyloje nuskambėjo žodžiai, kurie į nieką pavertė visą pasaulio triukšmą: „Jo čia nėra. Jis prisikėlė“.

Būtent po šių žodžių kapą pirmosios aplankiusios moterys tarsi prisipildė tos tylos. Visas ankstesnių dienų ar net to paties ryto triukšmas liko kažkur toli. Į kapą aplankiusių moterų pasaulį įsiskverbė tyla. Joms terūpėjo vienintelis dalykas – Tiesos apreiškimas. Tai tapo pasaulio centru.

O juk tuo metu pasaulyje niekas nepasikeitė. Ir toliau šurmuliavo ryto turgūs, apokalipsės skelbėjai ir toliau šūkavo, kad pasaulio pabaiga jau laukia mūsų už kito kampo. Tačiau visas šis triukšmas kybo tikrosios Apokalipsės tyloje. Ir tai viso labo triukšmas. Juk pasaulio valdovas tyliai sugrįžo į pasaulį. Jo pirmieji žodžiai skamba iki šiol: „Ramybė jums“.

Juk iš tiesų mums reikia tik vieno dalyko: Tylos.

Parengė JLK

Comments are closed.