1977 m. spalio 29 d. Plungėje gimė folklorinės muzikos, džiazo, poproko atlikėja Aistė Smilgevičiūtė-Radzevičienė.

Bestudijuodama Vilniaus universitete klasikinę filologiją, susipažino su būsimu savo vyru Roku Radzevičiumi. Nuo 1996 m. ji yra grupės „Skylė“ narė. Taip pat dalyvauja įvairiuose folkloro, kitos netradicinės muzikos projektuose. Paklausta, kaip apibūdintų grupės „Skylė“ atliekamą muziką, Aistė yra sakiusi, jog „stilistiką sunku apibrėžti, maišome labai daug stilių. Turbūt labiausiai jaučiasi rokas ir etnologiški motyvai. Ir prasmingi, turiningi tekstai. Jie, greičiausiai, yra mūsų kertinis akmuo.“

1999 m. Aistė atstovavo Lietuvai Eurovizijoje Izraelyje su folklorine daina Strazdas atliko žemaičių tarme). Dainos autoriai Sigitas Geda ir Linas Rimša. Tuo metu buvo kilę daug diskusijų dėl tokios dainos atstovavimo, šiandien gi Eurovizijoje jau tapo standartu atliekant savo šalių dainas pasitelkti ir etnologinius motyvus.

Jau daugelį metų Aistė drauge su grupe rengia neatsiejama Lietuvos muzikinio gyvenimo dalimi tapusius Rudens ir Pavasario lygiadienių koncertus, taip pat dalyvauja įvairiuose miuzikluose, patys juos kuria.

Aistės Smilgevičiūtės vokalas apibūdinamas kaip užburiantis, kupinas paslaptingo muzikinio-poetinio eliksyro. Aistės atliekama daina „Baltas brolis“ Lietuvos nacionalinio radijo klausytojų išrinkta populiariausiu 2008-ųjų kūriniu. 2010 m. Aistė kartu su grupe sužibėjo dar vienu neeiliniu ir nepaprastai daug dėmesio sulaukusiu projektu „Broliai“, skirtu pagerbti Lietuvos partizanams.  Albumas „Broliai“ – tai pokalbis su „miško broliais“ ir jų kova, sakmė apie ją ir juos, kurią pradėjo ir įkvėpė vienas iš žinomiausių partizanų vadų – Lionginas Baliukevičius-Dzūkas. „Partizano dienoraštis“, kurį jaunasis Dainavos apygardos vadas rašė prieš savo mirtį nuo priešo rankos Dzūkijos miškų bunkeriuose, alsuoja žmogaus, pasirinkusio mirtį vardan Tėvynės ir Laisvės, tikrove. Šis dienoraštis ir tapo tuo šaltiniu, iš kurio išsiliejo į albumą sugulusios dainos. Autentiškos partizanų kūrybos albume nedaug, dauguma kūrinių – originalios grupės dainos. Jose „miško brolių“ kova suskamba universalių žmogiškų vertybių gaidomis ir prabyla jų kalba, suprantama ir randančia savo atgarsį visur ir visais laikais, seno ir jauno širdyje. Tad šios dainos – apie Laisvę, Meilę, Viltį, Pasiaukojimą, Gyvenimą, Mirtį. Kovos ryžtą ir pergalės pažadą keičia nevilties bei pražūties sutemos, jas vėl perskrodžia pergalinga aukos, nugalėjusios mirtį, šviesa. Ji primena mums, kad partizanų krauju aplaistytoje dirvoje net ir po daugelio metų sudygo Laisvės sėkla. Visa tai apipina lietuviškos mitologijos, liaudies dainų fragmentai, aidai ir simbolika, įaudžianti pokario partizanų kovą į visą Lietuvos istoriją, tautos gyvenimą, atmintį ir kūrybą.

2012 m. kartu su Roku Radzevičiumi apdovanota Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. Taip pat pelniusi daugybę ir kitų apdovanojimų.

Aistė su vyru augina tris sūnus. Apie mamos ir atlikėjos vaidmenis paklausta Aistė yra sakiusi: „Abu vaidmenys labai sunkūs, jų mokaisi kasdien ir vargu ar tobulai kada nors išmoksi.“

Evgenios Levin nuotr.

 

Comments are closed.