1964 metų gruodžio 5 dieną Kaune gimė aktorius, režisierius, dainų autorius ir atlikėjas Andrius Kaniava.

Kadangi jo tėtis – žinomas operos solistas Edvardas Kaniava, mažasis Andrius anksti susipažino tiek su muzika, tiek ir su teatru. Vienas pirmųjų jo matytų spektaklių buvo opera „Sevilijos kirpėjas“, didelį įspūdį paliko ir operetė „Čigonų baronas“, kurį matė daugybę kartų.

Gal todėl visiškai natūraliai, per daug nesvarstydamas, po mokyklos jis pasirinko aktoriaus meistriškumo studijas tuometinėje Konservatorijoje. Būtent čia susipažino su ilgamečiais savo bendražygiais, būsimais „Keistuoliais“ Aidu Giniočiu, Ilona Balsyte, Dariumi Auselių prie kurių įkurto teatro prisijungė 1991 metais, po, anot A. Kaniavos, „siaubingai tuščio laikotarpio“ tuometinio Kapsuko (dabar Marijampolės) dramos teatre.

Su „Keistuoliais“ prasidėjo be galo intensyvus, kūrybingas, pilnas improvizacijų ir kūrybinio šėlsmo laikotarpis trukęs beveik ketvirtį amžiaus. A. Kaniava dalyvavo kuriant vaidmenis tokiuose legendiniuose spektakliuose bei video filmuose kaip „Aukštyn kojom“ (1991), „Smaragdo miesto burtininkas“ (1992), „Jonas Kareivis“ (1993), „Laimingasis Hansas“ (1995), „Taisyklė nr. 1, arba Sapnuoti Vilnių draudžiama!“ (2001), „Paskutiniai Brėmeno muzikantai“ (2002) ir kituose. Beje, būtent čia jis išbandė save ne tik kaip aktorių, bet ir dainininką ir režisierių. Kaip teigė pats aktorius, „Teatras – lyg džiazas, niekada nebūna toks pat, koks buvo vakar. Kiekvienas spektaklis yra skirtingas, nes ir kiekvienas aktorius šiandien yra kitoks nei buvo vakar. Tik išėjęs į sceną imi gaudyti kitų aktorių emocijas, ir tada viskas ima judėti, vystytis… Man įdomiausia yra tas gyvas žaidimas, kuriam atsidavęs niekada nežinai, kur nukeliausi…“

2013 metais A. Kaniava pristatė savo monospektaklį pagal rašytojo Jurgio Kunčino kūrybą „Tūla ir kiti“.

2014 metais aktorius atsisveikino su „Keistuoliais“ ir pradėjo intensyvią solinę karjerą. Ypatingą dėmesį jis ėmė skirti muzikai. Tiesa, jau iki to laiko buvo išleidęs du autorinius dainų albumus „Atšilusi Musė“, kartu su grupe „Origami“ (2003) ir „Antikvariatas“ (2009). 2011 m. jis atkūrė savo grupę – sunkiosios muzikos orkestrą „Musė“ ir drauge išleido du albumus – „Musė“ (2014 ), „Laivas restoranas“ (2016).

Vienas naujausių A. Kaniavos darbų – 2018 metų pradžioje sukurtas miuziklas vaikams „Pabėgimas iš Trepsės namų“.

Džiaugsmo ir geros nuotaikos nestokojantis A. Kaniava teigia: „šiandien reikia daug dvasinės stiprybės išlikti savimi. Tačiau, tai ne mūsų amžiaus bėda – visais laikais pagunda tapti panašiam į kitus buvo didesnė už ryžtą, sąmoningą ėjimą savęs link. Smalsumas – tai, mano galva, ypač svarbi savybė, padedanti likti budriam, nes tai verčia domėtis, neužmigti, neapsiriboti… Juk smalsus žmogus yra gyvas žmogus.“

Nuotraukos autorius Ramūnas Bruzgys

Comments are closed.