XX amžiaus pirmais dešimtmečiais, kol 1918 m. nebuvo paskelbta Lietuvos Nepriklausomybė, čia cirkuliavo nestabilios didžiųjų valstybių valiutos: rublis, ostmarkės ir ostrubliai. Taip pat ir paskelbus Nepriklausomybę, teko dar ne vienus metus palaukti savų pinigų. Pirmiausia oficialia Lietuvos Respublikos valiuta buvo įteistinos ostmarkės, kurias buvo įprasta vadinti auksiniais. Nepaisant skambaus pavadinimo, tai buvo nestabili valiuta ir po Pirmojo pasaulinio karo jos vertė pradėjo smukti. Tai paskatino greičiau galvoti apie nacionalinę valiutą. Lietuvos ministrai pradžioje ketino naująją valiutą pavadinti muštiniais ir jos įsivedimui planavo pasiskolinti didžiulę sumą iš Anglijos.

1920 m. liepos 12 d. buvo pasirašyta taikos sutartis tarp Lietuvos ir Sovietų Rusijos. Pastaroji, atlygindama per nepriklausomybės kovas lietuvių patirtą žąlą, sumokėjo trijų milijonų aukso rublių kompensaciją. Šie pinigai buvo perlydyti į aukso luitus, kurie padėti saugoti į užsienio bankus.

Artėjant datai, kai turėjo pasirodyti lietuviški nacionaliniai pinigai, vis dar nebuvo apsispręsta, kaip ji turėtų vadintis: muštukai, auksiniai, arfos, doleriai, grašiai, lietai, litai, lyromos, markės, rubliai, vyčiai. Seimui buvo pateikti balsuoti du variantai: muštukas ir litas. Beje, didžioji Vyriausybės dauguma buvo už muštuką. Tačiau Seime dvigubai daugiau parlamentarų pasirinko litą.

Apsisprendus dėl pavadinimo, buvo įkurtas Lietuvos bankas, kuriam vadovauti paskirtas Vladas Jurgutis. Jam teko spręsti visus naujos valiutos klausimus.

1922 m. spalio 2 dieną oficialiai pasirodė nacionalinė Lietuvos valiuta, kurios kursas buvo susietas su JAV doleriu. Iki 1925 m. cirkuliavo tik popieriniai pinigai, net centai buvo popieriniai. Nuo 1936 m. litai buvo pradėti kaldinti Lietuvoje.

Kai Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą, 1941 m. kovo 25 d. litai oficialiai buvo uždrausti, o Lietuvoje pradėjo galioti SSSR rubliai.

1993 m. birželio 25 d. litai vėl pradėti spausdinti, jie pakeitė laikinuosius Lietuvos pinigus talonus. Atkūrus senąją valiutą, 100 laikinųjų talonų buvo keičiami į 1 litą (1 talonas = 1 centas). Nuo 1994 m. balandžio 1 d. iki 2002 m. vasario 1 d. litas buvo susietas su JAV doleriu santykiu 4 su 1.

2002 m. vasario 2 d. litas buvo susietas su euru pagal tuo metu galiojusį santykį – 3,4528 lito už vieną eurą, toks keitimo santykis išliko iki lito pakeitimo euru 2015 m. sausio 1 d.

Nuotrauka iš Lietuvos pinigų muziejaus archyvo

Comments are closed.