Man visad laikas rašyti apie knygas. Tad ir prieš šventes dar spėjau kelias naujesnes, daugiausia, skirtas mažiausiems, apžvelgti. Pažiūrėkim kartu, kas čia ir apie ką.

Garsinė knygelė Miško garsai (vertė A. Baranauskaitė). – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 12 p.

Nuostabaus grožio ir interaktyvumo tvirta paveikslėlių knygutė su langeliais, iškirtimais, nupieštais ir tikrais garsais. Kiekviename puslapyje rasite langelį, kurį paspaudę išgirsite tame puslapyje aprašomo gyvūno skleidžiamą garsą. Beje, knygelėje, ne tik gyvūnų, bet ir kiti miško garsai – upelio, lapų… Ir net naktinio miško! Juk yra ir naktinių gyvūnų!

Paveikslėlius lydi nesudėtingi, trumpi aprašymai, tačiau palikta tikrai daug erdvės ir patiems knygą įpasakoti – aptarti, kas vaizduojama, kaip ir kodėl. Arba, tarkim, kas dar nepavaizduota – ir eiti stebėti į mišką patiems!

I. Pavilonytė ir M. Pavilonis. Marmiai ir džiaugsmo fabrikėlis. – Vilnius: Alma littera, 2019. 72 p.

Dar šių metų pradžioje susipažinome su Marmiais – keistais padarėliais, kurie gyvena naktį miške. Pirmoji Indrės ir Martyno (sesės ir brolio) knyga apie marmius man paliko labai gerą įspūdį, tad labai apsidžiaugiau pamačiusi antrąją dalį. Tik priminsiu, kad pirmojoje knygelėje akcentas buvo temoje apie buvimą kitokiu ir savęs priėmimą. Labai plati tema pristatyta labai konkrečiai, emociškai koncentruotai ir nepaprastai stipriai vizualiai.

Šioji Marmių dalis taip pat idėjiškai, tematiškai labai stipriai išreikšta – apibendrinti ją galima tokiu sakiniu: būti geram ar ne, nusprendi pats savo širdy, ir to nesukurs joks laimės fabrikėlis. Tema labai jautri, graži, stipri. Apie tai kalbėtis tiesiogiai kaip ir neišeina, juk paklausus vaiko, ar tu geras, dažniausiai išgirsi, kad tikrai taip. Net ir apie save patys turbūt dažniausiai taip manome – taip, aš geras. Bet ar tikrai? Ši knygelė kviečia į gėrio ir laimės temas pažvelgti filosofiškai ir… kartu su marmiais. Juk marmiai visai kitokie nei mes, žmonės, ir į šią temą gali leisti pažvelgti iš kito kampo.

Labai rekomenduoju: vartyti, žiūrėti, tyrinėti, svajoti, svarstyti, grožėtis.

G. Andreae, G. Parker-Rees. Žirafos šokt nemoka (vertė V. Morkūnas). – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 32 p.

Dar viena puiki knyga apie tai, apie ką buvo rašoma pirmojoje „Marmių“ dalyje – kaip būti savimi, nebijant, kad tave išjuoks, ir kaip svarbu turėti kažką, kas tavimi tiki. Net ir tokiam dideliam gyvūnui kaip žirafa!

Tai vėlgi paveikslėlių knyga ir teksto čia nėra daug, bet jis svarbus – poetiškas, vietomis eiliuotas, puikiai papildo piešinius. O veiksmas toks: kasmet džiunglėse vyksta šventė „Džiunglės šoka“, tik vienintelė žirafa Džerė į šventę atvyksta nelaiminga, mat „gabumo šokt jai stinga“. Žvėrims pasišaipius iš šio žirafos trūkumo, paguodžiamą žodį tarią svirplys: „Jeigu esi kitokia nei visi, kitokių ir dainų klausykis“. Juk iš tiesų, šokti galime visi, svarbu, kad muzika skambėtų… mūsų širdyse.

Vėlgi – apie tokius svarbius dalykus, taip paprastai ir jautriai. Aš abejoju, ar kas be knygų geba taip suvirpint širdį?

A. Hanlon. Nenuorama Dorė skrajoja padebesiais (vertė I. Stančikaitė). – Vilnius: Alma littera, 2019. 148 p.

Tai jau ketvirtoji nenuoramos Dorės nuotykių knyga, pasakojanti apie itin padūkusią mažą mergaitę, kuri jei ką sugalvos, tai neišmuši jai to nė su kuo. Be to, Dorė dar turi neapsakomai lakią fantaziją, tad meluoti jai išeina… savaime.

Šįkart Dorė nepaprastai išsiblaškiusi, be to, dar ir diena bloga – juk reikia rengtis tokią storą ir nemėgstamą striukę, o paskui namie mama liepia žaisti tyliai (kaip tai įmanoma???), vienintelė paguoda – pradėjęs klibėti dantukas ir nepaprastai laukiamas susitikimas su Dantukų Fėja.

Lengvas ir nesudėtingas tekstas, daug dialogų, komikso tipo iliustracijų. Pats tas pradedantiems skaityti vaikiukams.

A. Ch. Ch. Chine. Vienaragis Gastonas. Mano jausmai (vertė D. Pleskevičienė). – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 92 p.

Pagrindinis šios knygelės herojus – mažas vienaragiukas Gastonas, kurį, kaip ir bet kokį kitą mažą ar didelė gyvą sutvėrimą, aplanko įvairiausi jausmai. Kartais jie apverčia viską aukštyn kojom! Bet Gastonas žino paslaptį, kuria mielai pasidalins su visais, kurie atsivers šią jaukią ir jautrią knygelę.

Kalbėti apie jausmus su vaikais reikia pradėti kaip galima anksčiau. Tik suprasdamas ir mokydamasis įvardinti, atpažinti savo ir kitų žmonių jausmus, vaikas gebės nusiraminti, džiaugtis ar užjausti. Užduotis ne iš lengvųjų – pažinti savo jausmus mokomės visą gyvenimą ir mažam žmogučiui tai ypač sudėtinga. Tačiau juk galima pradėti nuo mažų žingsnelių. Vienu tokių gali tapti ir ši knygelė. Prie kiekvieno aprašomo jausmo pateikiama trumpa situacija, istorija, o paskui – keletas patarimų, kaip tai atpažinti, reaguoti ar (ir) (jei reikia) reaguoti. Įdomu tai, kad čia pateikiama ir tokių visai paprastų kvėpavimo pratimų, kurie išties gali padėti sumažinti ar nuginti kokį nors ten pyktį toliau. Knygelėje rasite vaikams suprantamai pateiktos informacijos apie jausmus, jausmų ratą, emocijas. Knygelė apgalvota ir spalviškai, emociškai. Kalba paprasta ir aiški, tad puikiai tiks ir visai mažiems vaikučiams.

N. Gelašvili. Nepaprasta kanapėtojo mustango kelionė (vertė R. Skučaitė). – Vilnius: Gelmės, 2019. 92 p.

Žaismingoje knygelėje – net 11 kartvelų (gruzinų) rašytojos pasakų, kur bene į kiekvieną jų kaip koks viesulas įšuoliuoja ir vis nerimstantis mustangas, – o jis vis kitoks: tai taškuotas, tai trupiniuotas, tai kanapėtas… Bet pasakos ne visai apie jį, pasakos apie gamtą, jos įvairovę, augalus ir gyvūnus, virsmą, tėkmę, gyvavimą.

Jei lyginti su lietuvių autoriais, tai vietomis primena S. Paltanavičių, vietomis – V. V. Landsbergį. Pasakodama apie gamtą, rašytoja vaizdžiai ją aprašo, nevengia pafantazuoti, pasakų tonas labai šiltas ir malonus, kalba teka labai sklandžiai ir lietuviškai (ne veltui vertė poetė Ramutė Skučaitė).

M. Jurgaitytė, R. Jančiauskaitė. Ypatingas. – Vilnius: Tikra knyga, 2019. 36 p.

O ryškumas šios knygelės – tikrai ypatingas! Tema – daugiau nei ypatinga – ji sudėtinga: apie patyčias. Labai savotiškai ir naujoviškai.

Ši estetika, kada kalbama taupiai, bet labai įtaigiai, o vaizdas dar konkretesnis, duria tiesiai į širdį. Prisipažinsiu, mane tikrai sujaudino. Labai. Privalomas skaitinys kiekvienoje klasėje. Ir gal net darželyje. Apie sunkius žodžius, suspaudžiančius širdį, kurią „sutaisyti“ paskui ne taip jau lengva. Ir vien mamos bei tėčio palaikymo, deja, čia nepakanka… Kuo daugiau ir skirtingesniais būdais su vaikais apie tai kalbėsime, tuo daugiau vilties teiksime ateities visuomenei.

M. Le Huche. Pakas. Tegyvuoja rokas (vertė K. Žukaitė)! – Vilnius: Baltos lankos, 2019. 28 p.

Dar viena garsinė „Baltų lankų“ knygelė mažiukams pirštukams.

Tiesa, šįkart knygelės puslapiai plonyčiai, tačiau kiekviename jų – po garsą.

Pagrindinis knygelės herojus šuniukas Pakas žavisi gitaromis ir keliauja į roko miestą Londoną. Čia lanko muzikos prekių parduotuves ir pasakoja vaikams apie skirtingas gitaras ir kitus roko muzikai būdingus instrumentus – kiekvieną jų knygelėje ir galime išgirsti. Galiausiai visi instrumentai ir jų atlikėjai susirenka į vieną vietą ir įrašo plokštelę, tad pabaigoje išgirstame Jim Buhler roko dainos fragmentą. Puiki ir alternatyvi knygelė. Juk muzika ir garsai tokie įvairūs!

R. Skučaitė. Galvoti verta kiekvieną kartą! – Vilnius: Gelmės, 2019. 48 p.

Tai jau trečioji žinomos lietuvių poetės knygelės, kurioje žaidybine forma, vaizdinga kalba pateiktos matematinės ir loginės užduotys, kartais juokingos, kartais nelabai, prieš kurias visos skaičiuoklės bejėgės – jas poetė iš karto pataria išjungti ir įsijungti kitą labai svarbų „aparatą“ – savo galvą.

Tai lyg pasakaitės, o iš tikrųjų jose slypi loginė ar matematinė užduotis. Nieko nepadarysi kompiuteriu, tik galva. Tai užduotys apie laiką, konkrečius mus supančius daiktus. Kai kurios atėjusios iš senovės. Prisipažinsiu, kad jos tikrai nelengvos, ir jei nebūtų pabaigoje pateiktų atsakymų, vargu, ar nors vieną būčiau išsprendusi.

Knygelės tikslas – ugdyti loginį vaikų mąstymą, pajausti atspėjimo, atradimo malonumą ir savo minties skvarbumo suvokimą. Ji ypač svarbi dabar, kai internetinės technologijos teikia kiek kitokį galvojimo modelį. Aišku, galvosūkių bendruma neneigs naujų technologijų galimybių bei jų naudingumo, o priešingai – papildys jas gyvu gamtos pasaulio alsavimu. Šaunios grafinės Aušros Čapskytės-Šarauskienės iliustracijos, manau, moksleiviams tikrai patiks – juk jas galima nuspalvoti ir taip pratęsti knygelės kūrimą patiems.

Aprašė J. Lūžaitė-Kajėnienė

 

Comments are closed.