1960 metų lapkričio 2 d. Klaipėdoje gimė vienas garsiausių Lietuvos portretistų, Lietuvos kultūros ir meno premijos laureatas, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius. Jo sukurti žymiausių mūsų kultūros bei meno veikėjų, dvasininkų, sportininkų, visuomenininkų portretai yra tapę šio žanro klasika.

O kur dar Rusijos, Ukrainos, Kazachstano žvaigždynas, Nobelio premijos laureatai bei kiti žymūs ir tiesiog sutikti kelyje, rodos, taip lengvai atsiveriantys prieš A. Aleksandravičiaus objektyvą ir savo žvilgsniais pasakojantys nesibaigiančias gyvenimo istorijas…

Apie A. Aleksandravičiaus darbus fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas yra pasakęs: „Paimkime, pavyzdžiui, portreto žanrą. Juk tai darė ir S. F. Fleury, ir J. Bułhakas, ir J. Čechavičius, ir A. Marcinkevičius, ir A. Sutkus, ir R. Rakauskas, ir daugelis kitų. Bet Algimantas Aleksandravičius padarė savaip. Jis rado savo stilių, fotografavimo būdą, požiūrį į portretą, ir tai pačiam žanrui suteikė kažką naujo. Jo portretai – tai mažos teatro mizanscenos, kuriose, tiesa, žiūrovui matyti tik veiksmo kulminacija. Tačiau kiekvienas, dalyvavę šio menininko fotosesijose, galėjo pajusti tą kūrybinį šėlsmą, kurio apimtas Algimantas dirba.“

Fotomenininko dėmesio centre visuomet yra žmogus. Tačiau ne tik jo portretas. Vieni pirmųjų fotomenininkų darbų buvo socialinių temų ciklai, kuriuose fotografas vaikščiojo visuomenės paribiais: „Beprotnamis arba Zavišų dvaro gyventojai“ (1997–1998), „Kalėjimas“ (2001), „Vieno miestelio berniukai“ (1989–1996), kuriame stebima ir analizuojama kriminalinio pasaulio kasdienybė bei jų pramogos.

Nuo 2012 iki 2018 m. fotomenininkas sukūrė įspūdingos apimties, 5 knygų ciklą skirtą Lietuvos regionams (Žemaitijai, Aukštaitijai, Dzūkijai, Sūduvai ir Mažajai Lietuvai), kuriame sau būdinga poetine fotografijos kalba pasakoja praeitį ir dabartį apjungiantį lietuvišką epą. Stebina tai, kad fotografuodamas kraštovaizdį, kultūros bei istorijos paminklus, gamtą fotografas nuosekliai dirba kaip portretistas tokiu būdu sukurdamas simbolišką, o kartu ir be galo šviesų XXI a. Lietuvos portretą.

Pastaruoju metu, be nuolatinės portretų kolekcijos pildymo, fotomenininkas dirba su nauju ciklu „Vilnius – mano pasakų miestas“.

Jubiliaus proga Vilniaus Rotušėje bus atidaryta A. Aleksandravičiaus peizažų paroda.

Algimanto Aleksandravičiaus portreto autorius Gediminas Kajėnas.

 

One Comment