1600 m.  balandžio  18 d.  Raseinių krašte gimė Kazimieras Simonavičius. Žmogus, kurio vardu pavadintas Vilniuje veikiantis privatus universitetas. Kuo jis svarbus Lietuvos mokslo istorijai? Jis pats save vadino Lietuvos bajoru, taip pat buvo karininkas, inžinierius ir išradėjas. Jo knyga „Didysis artilerijos menas“ buvo labai reikšmingas kūrinys visos Europos lygmeniu.

Kazimieras Simonavičius studijavo Vilniaus universitete, kur įgijo magistro laipsnį, tačiau, vietoj tolesnio gilinimosi į mokslą, kaip bajoras, jautė pareigą dalyvauti kovose su Maskva, totoriais ir kazokais.

Karalius Vladislavas Vaza atkreipė dėmesį į persepktyvų jaunuolį, kuris galėjo prisidėti prie kariuomenės stiprinimo ir karo meno tobulinimo. Todėl Kazimieras buvo išsiųstas tobulinti žinais į Nyderlandus. Grįžęs buvo paskirtas Abiejų Taųtų Respublikos vyriausiojo artilerijos vado pavaduotoju.

Beje, savo didįjį veikalą apie artilerijos meną Simonavičius parašė Nyderlanduose. Knyga išgarsėjo visoje Europoje. Išskirtinis jos bruožas – joje buvo pateikta daugiapakopės raketos ir raketinės artilerijos sukūrimo brėžiniai. Tai pirmas kartas, kai šia tema buvo rašoma moksliškai, su matematiniais skaičiavimais ir fizikos dėsnių aprašymu.

Apie tai, kas su Simonavičiumi atsitiko vėliau, nėra patikimų žinių. Todėl įprasta sakyti, kad jis mirė  1651 m. Nuo to laiko apie jį nėra jokių istorinių įrašų.

Comments are closed.