‘Ferdinand Magellan, Portuguese Navigator who Circumnavigated the Globe’ Giclee Print – Antonio Menendez _ Art_com

Lygiai prieš penkis šimtus metų, 1521 m. balandžio 27 d. dabartinėje Filipinų teritorijoje žuvo žymus portugalų jūrų keliautojas ir atradėjas, tarnavęs Ispanijos karalystei, Fernandas Magelanas.

Fernandas gimė šiaurės Portugalijoje, nusigyvenusio kilmingo aristokrato šeimoje. Jo tėvai mirė, kai jam buvo dešimt metų. Tai buvo tragedija ir kartu galimybė persikelti į Lisabonos dvarą. Čia jis buvo mokomas geriausių Portuglaijos mokytojų. Sulaukęs dvidešimties, pirmą kartą išplaukė į jūrą. Pirmoji kelionė buvo pakankamai tolima – į Indiją. Grįžęs išplaukė į Maroką, kur dalyvavo mūšiuose ir buvo rimtai sužeistas. Taip pat susipyko su Portugalijos admirolu de Almeida ir dėl to pakliuvo karaliaus nemalonėn. Tai tapo pretekstu pasisiūlyti tarnauti Ispanijos karaliui. Dėl šios priežasties Magelanas Portugalijoje buvo laikomas išdaviku.

Magelano vadovaujama ekspedicija pirmoji apiplaukė Žemę, pirmoji perplaukė Pietų Amerikos sąsiaurį. Kelionė įrodė, kad Žemė yra kur kas didesnė, nei iki tol galvojo mokslininkai.

Magelanas žuvo vienoje iš sudėtingų ekspedicijų per Ramųjį vandenyną. Dėl bado ir ligų įgula pradėjo sparčiai mažėti. Pavyko pasiekti Filipinus, kur pasiekė Sebu salą. Magelanas nusprendė padaryti įspūdį ir paslaugą vietiniam valdovui ir nugalėti jo aršų priešininką Makatano karalių. Tačiau, kai tik pasiekė pastarojo valdomą teritoriją, buvo nukautas.

Comments are closed.