1836 m.  gegužės 17 d. Prahoje gimė būsimas pirmasis pasaulio šachmatų čempionas Vilhelmas Šteinicas. Jis gimė smulkaus prekybininko šeimoje ir buvo net tryliktas vaikas. Daugiavaikė šeima gyveno labai sunkiai, tačiau jie pasistengė, kad berniukas Vilhelmas, kuris demonstravo svarbius matematinius talentus, galėtų gauti gerą išsilavinimą. Vilhelmas puikiai mokėsi, baigė realinę mokyklą ir išvažiavo toliau studijuoti į Vieną. Būtent čia susidomėjo šachmatais. Tai, beje, tapo jo pragyvenimo šaltiniu, nes žaidė partijas iš pinigų. Pademonstravo sugebėjimą žasiti, nežiūrėdamas į lentą. Netrukus Vienoje pagarsėjo, kaip geras šachmatininkas ir būtent jį buvo nuspręsta siųsti į tarptautinį turnyrą Londone.

Turnyre jaunuolis iš Vienos daug ką nustebino labai brandžiu žaidimu. Tiesa, jis netapo nugalėtoju ir liko šeštas, tačiau tai buvo solidus reultatas, paskatinęs Šteinicą profesionaliai susidomėti šachmatais.

Neabejotina, jog jis buvo talentingas, tačiau labai daug ką pasiekė tvirtu charakteriu, valia, Jo pagrindinis ginklas buvo kombinacija. Tiesa, ilgainiui jis pradėjo analizuoti šachmatų žaidimo logikos dėsnius ir tapo vienas pirmųjų šachmatų teoretikų.

Mačas su Adolfu Andersonu 1866 m. vadinamas pirmuoju neoficialiu turnyru dėl pasaulio šachmatų čempiono vardo. Šteinicas laimėjo, nors ir pakankamai sunkiai. Tiesa, oficialiai stipriausiu šachmatininku jis pradėtas laikyti tik 1873 m., kai nugalėjo svarbiame turnyre Vienoje. Tiesa, buvo balsų, kad už Šteinicą geriau žaidžia Johanas Cukertortas. Todėl buvo nuspręsta, kad šie du šachmatininkai turi žaisti tarpusavyje.

1886 m. prasidėjo istorinė dvikova tarp Šteinico ir Cukertoto. Ji pasibaigė įtikinamu Šteinico pranašumu. Po šio mačo jis oficialiai buvo paskelbtas pasaulio čmpionu. Po trijų metų išbandė jėgas su labai talentingu šachmatininku M. Čigorinu. Po labai įtemptos kovos Šteinicas laimėjo.

1894 m. įvyko dar vienas mačas dėl čempiono vardo ir Šteinicas buvo priverstas pripažinti Emanuelio Laskerio pranašumą. Pabandė siekti revanšo, bet po kelių metų Laskeris ir vėl buvo stipresnis.

1900 m. rugpjūčio 12 d Šteincias mirė Niujorke.

Comments are closed.