1471 m.  gegužės 21 d. gimė vienas iškiliausių visų laikų vokiečių dailininkų, Renesanso tapytojas, grafikas Albrechtas Diureris. Jis gimė Niurnberge auksakalio šeimoje. Dar būdamas trylikos, ji snupiešė autoportretą, kuris aplinkiniams atskleidė jaunuolio didžiulį talent. Tėvas nusprendė, jog  Albrechtui dera mokytis ir jis leido sūnui tapti Michaelio Folgemuto mokiniu. Kai Diureriui buvo dvidešimt trys metai, Niurnberge siautėjo maras. Jaunuolis nusprendė keliauti į Veneciją. Čia jis labai daug išmoko ir išdrąsėjo, nes iki tol save laikė tik graveriu, bet tikrai ne dailininku. Grįžęs į Niurnbergą, jis nupiešė graviūrų seriją “Apokalipsė”, kuri jį išgarsino.

Keliavo į Boloniją ir Florenciją, kur susipažino su Leonardo da Vinčio ir Rafaelio kūryba. Tai padarė jam didžiulį įspūdį.

Vėl grįžo į Niurnbergą, kuris, nepaisant gana dažnų kelionių, buvo neabejotinai svarbiausias Diureriui miestas. Čia dailininkas ir mirė  1528 m.  pavasarį.

Diureris išraišė daugiau nei du šimtus medžio ir šimtą metalo raižinių, taip pat yra išlikę net šešiasdešimt jo aliejinių paveikslų ir apie tūkstantį piešinių. Jis labai kantriai stengėsi kopijuoti gamtos grožį, tačiau jo kūtiniuose galima atrasti ir labai drąsių fantazijų.

Taip pat su laiku daugiau dėmesio pradėta skirti ir Diurerio, kaip mokslininko, pirmiausia – matematiko, kūrybai.

Jis buvo įvairiapusis kūrėjas, kaip ir būdinga Renesanso asmenybėms. Jo įtaką Vokietijos ir aplinkinių regionų kultūrai sunku pervertinti. Galima jį vadinti viso modernaus vokiečių meno ištakomis.

Comments are closed.