1919 m.  rugpjūčio 11 d. buvo priimta nauja Vokietijos konstitucija, kuri  į istoriją įėjo Veimaro konstitucijos vardu. Ji pakeitė iki tol galiojusią  1871 m. Reicho konstituciją.

Vokietija labai skaudžiai išgyveno pralaimėjimą Pasauliniame kare.  1918 m. lapkritį Kylio mieste prasidėjo stichinis jūreivių sukilimas, prie kurio prisijungė ir vietos gyventojai. Tai tapo žiežirba, nuo kurios įsiliepsnojo protestų laužas. Vokietijos kaizeris, išsigandęs prasidėjusios revoliucijos, pabėgo ir buvo paskelbta apie jo atstatydinimą.

Netikėtai greitai  Vokietijos imperijos neliko ir Berlyne buvo paskelbta Respublika.

Jau po kelių mėnesių įvyko nauji rinkimai į Nacionalinį susirinkimą, Tai buvo pirmieji demokratiniai rinkimai Vokietijos istorijoje. Juose jau galėjo dalyvauti ne tik vyrai, bet ir moterys.

Stipriausia jėga Nacionaliniame susirinkime tapo socialdemokratai, kurie, kartu su demokratais ir centristais, sudarė Veimaro koaliciją.

Kodėl Veimaro? Nes Berlyne buvo sudėtinga revoliucinė situacija ir parlamentas buvo persikėlęs į ramesnį kraštą – Veimarą.

Nauja Konstitucija buvo patvirtinta parlamente ir pasirašyta Prezidento pareigas ėjusio Friedricho Eberto.

Vokietija buvo skelbiama respublika, tačiau buvo išsaugotas ir Reicho pavadinimas. Vokietijos Reichas buvo paskelbtas parlamentine federacine respublika. Aukščiausios valdžios institucija buvo pavadinta Reichstagu, šalia kurios dar egzistavo Reichsratas, Prezidentas ir Vyriausybė. Reichstagas turėjo būti renkamas pagal proporcinę sistemą visuotiniuose rinkimuose. Na, o Reichsrato funkcija – suteikti galimybę federalinių žemių dalyvavimui politinių sprendimų priėmime.

Dideli įgaliojimai buvo palikti Prezidentui, Jis turėjo būti renkamas septyneriems metams visuotiniuose rinkimuose. Jis skyrė ir atleido Vyriausybę. Pastarosios vadovas turėjo vadintis Reichkancleriu.

Svarbiu pasiekimu, bet jau „ant popieriaus“, tapo skirsnis apie žmogaus teises, kuris buvo surašytas klasikinės liberalios demokratijos dvasioje.

Konstitucija galiojo trisdešimt metų ir buvo formaliai pakeista tik 1949 m. Tačiau, kai valdžią Vokietijoje perėmė nacionalsocialistai, jie paskelbė apie ypatingąją padėtį ir visa valdžia buvo sutelkta fiurerio, tautos vado, Adolfo Hitlerio rankose, įsigalėjo totalitarinis nacizmo režimas.

Comments are closed.