Šiandien – pirma vasaros diena. Ir vaikų gynimo diena! Ir mokslo metai jau skaičiuoja paskutines vaikų kantrybės akimirkas…

Tuoj nersime į poilsį: keliausime, atostogausime, ilsėsimės, maudysimės, skanausime vasarą.

Labai dažnai vasara jau neįsivaizduojama be bent vienos šeimos kelionės. Šiandien jau mažai bediskutuojama, ar imti vaikus į ilgas keliones. Daugiau diskusijų atrasite apie tai, kuo juos užimti kelionėje, kad būtų ne tik kad nenuobodu, bet dar ir prasminga. Į pagalbą pasitelkiami kelioniniai stalo žaidimų rinkiniai, prisimenamos šarados, žodžių sakymas iš vienos raidės, asociacijų žaidimai, lapukų žaidimas „Kas? Kur? Kada? Su kuo? Kaip? Ką veikė?“ Ne paskutinė vieta tenka iš žaidimams telefone. Tačiau vis dažniau prisimename ir seną gerą, patikimą būdą – kelionines užduotėlių knygeles-bloknotus. Būtent apie juos šiandien noriu ir papasakoti. Tiksliau, pristatyti leidyklos „Vaiga“ skirtingų serijų knygeles kelionėms. Pasidairykite, įvairovė ir pasirinkimas tikrai neblogas. Ir svarbiausia, kad tiks įvairioms amžiaus grupėms!

Pradėsiu nuo mažiausiųjų, kuriems skirta ši knygelė:

Pirmoji piešimo knyga. Nupiešk, ko trūksta paveikslėliui ir nuspalvink. – Kaunas: Vaiga, 2019. 

Ši piešimo ir spalvojimo knygelė skirta patiems mažiausiems keliauninkams, jau gebantiems pažinti spalvas ir nulaikyti pieštuką ar flomasterį rankoje. Aišku, puikiai tiks ir jaunesniems priešmokyklinukams. Kiekviename puslapyje rasite po paveikslėlį, kuris arba yra neužbaigtas, arba parašyta, ko jame trūksta. Tarkime, nupiešta katė ir parašytas žodis „kailis“. Arba nupieštas žmogaus veidas be burnos. Arba namas be langų ir pan. Kiekviena iliustracija didelė, ryški, tai ypač tinka mažoms neįgudusioms rankytėms, o didesnieji dideliuose plotuose turės laisvės į valias spalvojimui ar erdvių užpildymui. Kad būtų įdomiau, galima vaikui leisti pasirinkti, kuriuos piešinius spalvoti, o kurių ne. Arba spalvoti tuos, kurie susiję su kelione. Arba su vasara. Arba su tuo, kas jums šauna į galvą.

Toliau pakalbėsiu apie 4 knygelių su lipdukais seriją. Ją sudaro tokios knygelės: Pasakiška užduočių knygelėNuotaikinga užduočių knygelėStebuklinga užduočių knygelė ir  Nutrūktgalviška. Kiekvienoje jų, be smagių užduotėlių, vaikai atras ir po visą šimtą lipdukų, kuriais galima puošti pačią užduočių knygelę ar… savo lagaminą arba mamos kaktą.

Tematiškai užduotys kiek skiriasi. Nuotaikinga ir nutrūktgalviška gali būti labiau tinkamos berniukams, o kitos dvi – mergaitiškesnės. Užduotėlės – piešimo, spalvojimo, pastabumo, skaičiavimo, labirintai, loginės. Smagu, kad piešiniai kokybiški, ryškūs, o lipdukai lengvai klijuojami, gana dideli ir pastebimi. Sakyčiau, jog tai taip pat priešmokyklinio amžiaus ar pirmokams-antrokams tinkantis užsiėmimas.

Na, ir pačios įdomiausios man pasirodo bloknotus primenančios keturios knygelės kelionėms.

Linksmosios uduotėlės kelionėms.

Galvosūkių knygelė.

Užduočių bloknotas kelionėms.

Keliauju ir nenuobodžiauju.

Visos jos iš esmės skirtos pradinių klasių moksleiviui, drąsiai tiks ir jau kiek ūgtelėjusiam penktokui. Labai patogus kelioninis formatas. Nepaprastai įvairios užduotys: nuo kryžiažodžių, labirintų, sudoku iki pastabumo ir spalvojimo, skaičiavimo užduočių. Nebijokite, knygelėse pateikiami ir atsakymai, tad drąsiai galima išbandyti ir dar nežinomas užduotis. Antrojoje puslapių pusėje drąsiai galima paišyti patiems, kažką užsirašinėti ar pasižymėti įdomaus.

Na, o pabaigai keli trumpi patarimai, kad kelionė su vaikais neprailgtų ir netaptų visus erzinančiu šurmuliu:

  1. Nevažiuokite naktį, nors ir labai taupote laiką.
  2. Geriau leiskitės į kelionę vos išaušus ar ankstyvą vakarą.
  3. Venkite dienų, kai keliauja beveik visi.
  4. Vaikai iki 135 cm ūgio sėdi kėdutėse.
  5. Reguliariai darykite pertraukas.
  6. Pasirūpinkite patogia apranga ir avalyne.
  7. Svarbiausius daiktus susidėkite į rankinį bagažą.
  8. Žinokite keletą gudrybių, jei vaiką važiuojant pykina.
  9. Idealiausia, jei automobilyje yra klimato kontrolė.
  10. Pasirūpinkite vaikų užimtumu automobilyje.

Paskutinį punktą įgyvendinti drąsiai padės apžvelgtos knygelės.

Saugios ir įdomios vasaros!

Comments are closed.