Naujos technologijos taip sparčiai braunasi į mūsų gyvenimą ir keičia aplinką bei įpročius, jog net sunku patikėti, kad visai neseniai mūsų kasdienybė buvo visai kitokia. Ar  pamenate, kada Lietuvoje atsirado pirmieji bankomatai? 1995 m. rugsėjo 19 dieną. Pirmasis bankomatas buvo įrengtas SEB Vilniaus banke, jis priėmė tik VISA mokėjimo korteles ir išsiimti buvo galima tik vieno nominalo banknotus. Nepaisant visų šių apribojimų, tai buvo naujo santykio su pinigais pradžia.

Pirmojo bankomato prototipas buvo išrastas dar 1939 m. ir tai padarė armėnų kilmės amerikietis Luthert Geor Simjian. Tiesa, problema buvo tai, kad  aparatas nebuvo susietas su banku. Tai veikiau buvo galimybė perduoti pinigus vienas kitam, kai nelabai norisi to daryti tiesiogiai. Išradėjas bandė įsiūlyti savo išradimą bankams, bet bankininkai tik gūžčiojo pečiais ir sakė, neįsivaizduojantys, kuo jis galėtų būti naudingas. Tad šis Simjiano išradimas buvo pamirštas trisdešimčiai metų ir tik vėliau prisimintas.

1967 m. birželio 27 dieną Šiaurės Londone  pradėjo veikti pirmasis bankomatas, kuris priklausė Barclay bankui ir banko klientams leido lengviau išsigryninti pinigus. Šį aparatą pagamino škotas  John Shepard Barron, kuris prisipažino, jog idėją nusižiūrėjo nuo šokoladukus pardavinėjančių aparatų. Bankomate galima buvo išsigryninti ne daugiau kaip 10 svarų. Dar nebuvo naudojamos banko kortelės, pinigai buvo išduodami už specialų čekį.

Tiesa, tuo pat metu buvo užpatentuotas identifikacinis kodas – PIN. Pradžioje buvo planuota, kad jis bus iš šešių skaičių, bet paskui apsiribota keturiais.

1969 m. pirmą kartą bankomate panaudotos magnetinės kortelės: Niujorko „Chemical Bank“ Docutel įrengia pirmąjį bankomatą, kuriame grynieji pinigai išduodami naudojant plastikinę kortelę su magnetine juostele. „Chemical Bank“ reklaminė kampanija skelbė: „Rugsėjo 2 mūsų bankas atsidarys 9:00 ir daugiau niekada nebeužsidarys!“

1975 m. visame pasaulyje buvo jau daugiau nei 5 tūkstančiai bankomatų ir teigta, kad tai tikra revoliucija. Nors pats bankomatų skaičius, palyginus su tuo, kiek jų yra dabar, gali pasirodyti juokingas. 2017 metais pasaulyje veikia beveik pusketvirto milijono bankomatų.

 

 

Comments are closed.